Preko društvenih mreža
124

Pridružite se ružičastoj kampanji "Dan zdravlja dojke 2019."

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Oktobar je mjesec obojen ružičastom bojom, posvećen borbi protiv raka dojke. Ovo je bolest od koje u BiH godišnje oboli oko 1.600 žena, a polovina oboljelih umre. Shodno promovisanju ideje o borbi protiv karcinoma, širom svijeta se organizuju aktivnosti i edukacije kako bi se skrenula pažnja javnosti na rasprostranjenost ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima, u svijetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 žena, a oko 522.000 žena umre.

Od ukupnog broja novooboljelih žena u svijetu od 20 do 30 posto žena je mlađe od 50 godina, dok je 33 posto njih koje imaju od 50 do 64 godine.

Dan zdravih dojki obilježava se sredinom oktobra, tačnije 15. u mjesecu. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju zdravlja dojke, prevenciji i ranom otkrivanju raka. Kampanja "Dan zdravlja dojke 2019." provodi se pod sloganom "Zdravi način života za zdravlje dojki" te nastavlja podsjećati žene da bavljenje tjelesnom aktivnošću, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana mogu pomoći u zaštiti zdravlja njihovih dojki.

Budite dio ove kampanje tako što ćete preko društvenih mreža podijeliti fotografiju na kojoj radite nešto što poboljšava vaše zdravlje. Sve fotografije poslane na Europadonna bit će uključene u finalni videozapis.

Nekoliko savjeta koje prenosi Fondacija "Sanela Redžepagić" su: Jedite voće i povrće svaki dan i obratite pažnju da konzumirate umjereno veliku porciju obroka. Pijte dosta vode i vježbajte 30-60 minuta dnevno. Trudite se održavati normalnuu tjelesnu težinu i, ako je to moguće, pokušavajte izbjegavati alkohol ili ga konzumirati u što manjim količinama. Sve ovo pomoći će vam da napravite dobar izbor za zdravlje svojih dojki svaki dan.