Zdravlje
9

Preživjeli ste srčani udar, ne brinite, seks vam neće naškoditi

Klix.ba
Osobe koje su preživjele srčani udar prinuđene su promijeniti mnoge životne navike, ali nova istraživanja pokazuju da seks nije jedna od njih.

Njemački kardiolozi su proveli istraživanje nad 500 muškaraca i žena koji su imali srčani udar i to u periodu dužem od 10 godina. Oni pacijenti koji su imali seks barem jednom sedmično nisu uopšte bili izloženi većoj opasnosti od srčanog udara u odnosu na one koji seks nisu nikako imali. Naprotiv, pacijenti koji su imali seks pokazali su se zdravijim od onih koji nisu.

Studija je objavljena u časopisu "Američka škola kardiologije". Tradicionalno je ustaljeno mišljenje da osobe koje su jednom preživjele srčani udar, ukoliko budu imali seks izlažu se opasnosti izazivanja novog srčanog udara. Nova studija je pokazala da to uopšte nije tačno .

Glavni istraživač ove studije, doktor Dietrich Rothenbacher kazao je:"Ne bojte se, na poslu ili u spavaćoj sobi. Napor za vaše srce tokom seksa je jednak penjanju uz stubište ili bržoj šetnji". On je dodao da seks može poboljšati kvalitet života kod osoba koje su imale srčani udar.

Ipak, navodi se da pacijenti trebaju biti oprezni, te da seksualna aktivnost zavisi od individualnog stanja srčanih bolesnika.