Oprez sa slatkišima!
0

Previše šećera podstiče rak grlića materice

Sarajevo-x.com
Žene koje se tri puta sedmično ili više prepuštaju slatkim užicima kao što su keks i kolači moraju biti na oprezu jer konzumiranje ovih namirinica podstiče rak grlića materice. Rezultati su to 10-godišnje studije švedskog instituta Karolinska.

Istraživači iz Švedske posmatrali su prehrambene navike 60.000 žena i otkrli da one koje su se redovno častile keksima i kolačima, imaju 33 posto više šansi da obole od ove raka grlića materice.

Kod žena koje su ove slatkiše jele više od tri puta sedmično rizik od obolijevanja je još veći, 42 posto.

Namjera švedskih naučnika bila je da vide da li postoji direktna veza između količine slatke hrane i početka i razvoja raka grlića materice.

Hiljade žena svih starosnih dobi su tokom 10 godina odgovarale na stotine pitanja o stilu životu, načinu prehrane, težini i zdravlju općenito.

Nakon tog perioda, naučnici su usporedili odgovore sa njihovim zdravstvenim tegobama. Otkrili su da je 729 žena u tom periodu oboljelo od raka grlića materice.

Nije sasvim jasno zašto su jedni slatkiši povezani sa ovom bolešću, a drugi nisu. Pretpostavlja se da je u pitanju količina šečera u njima jer su žene koje su konzumirale više od 35 grama šečera na dan, što je oko sedam čajnih kašika šečera, imale veće šanse da dobiju bolest. Organizam preopterećen šečerom oslobađa više inzulina i estrogena.

Održavanje zdrave tjelesne težine i fizička aktivnost najbolji su načini za smanjenje rizika od raka grlića materice, poručuju švedski stručnjaci.