{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretvorite svoj mozak u moćnu mašinu

S
5.10.2007. u 10:11
0
0
Pretvorite svoj mozak u moćnu mašinu
0
Pretvorite svoj mozak u moćnu mašinu
Postoje dva osnovna principa kojima se može očuvati zdravlje mozga – raznovrsnost i radoznalost. Ukoliko iz dana u dan svoj mozak trenirate istim aktivnostima, on će nakon izvjesnog vremena početi gubiti svoju jačinu. Radoznalost za dešavanja u svijetu pojačat će efikasnost vašeg mozga, a ako puzle i ukrštenice rješavate u snu, onda je vrijeme za nove izazove.
Pročitajte knjigu
Odaberite knjigu sa tematikom koja vas do tada nije zanimala. Pokušajte nešto novo, okušajte se na drugim područjima interesovanja. Tražite nove izazove, istražujte o stvarima o kojima ne znate mnogo. Ne samo da će vaš mozak doći u top formu, nego ćete upoznati druge ljude, kulture, tradicije, načine razmišljanja. Na taj način ćete proširiti svoje horizonte i bit ćete mnogo zanimljiviji sagovornik.

Igrajte se
Igre su odličan način da svome mozgu postavite nove izazove, a pored toga, jako su zabavne. Online i društvene igre, ukrštenice i puzle pospješuju pamćenje, a strategijske igre razvijaju logično razmišljanje i domišljatost. Međutim, ove igre mogu poboljšati funkcionalnost vašeg mozga samo ako igrate dva do tri puta sedmično po jedan sat.

Koristite drugu ruku
Ukoliko ste dešnjak, pokušajte tokom jednog dana za sve poslove koristiti svoju lijevu ruku i obratno. Ovom jednostavnom metodom pojačat ćete napore svoga mozga što će u neočekivanim situacijama učiniti da se možete osloniti na njegovu brzu i efikasnu funkcionalnost.

Učite telefonske brojeve
Iako danas više niko ne pamti brojeve telefona i mnogi ne znaju ni vlastiti broj dok ne provjere, to je odlična vježba za vaš mozak. Stoga pokušajte svakoga dana naučiti po jedan telefonski broj.

Hranite svoj mozak
Vašem mozgu je potrebna dobra i zdrava ishrana da bi uvijek bio u odličnoj formi. Stoga u svojoj ishrani forsirajte ribu, voće, povrće, orahe, bademe, lješnjake.

Razbijte rutinu
Neki od nas uživaju u svojoj svakodnevnici koja ima tačno organizovan slijed događaja. Međutim, ukoliko dopustite da vas zarobi svakodnevna rutina, onda će mozak popuštati u svojoj funkcionalnosti jer jednostavno nema više nikakvih izazova. Rješavajte svoje obaveze drugačijim redoslijedom i iznenadite svoj mozak, natjerajte ga da se probudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: