Zdravlje
0

Pretilost možda ipak uzrokovana genetikom

Sarajevo-x.com
Istraživači Londonskog univerziteta tvrde da je pretilost kod djece većinom uzrokovana genima nego načinom života. Istraživanje je obuhvatilo više od 5.000 jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca.

Djeca koja su pretila imaju veće šanse da budu pretila ili predebela u odrasloj dobi. Pretilost povećava rizik od dobivanja određenih vrsta raka, srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Međutim, iako su otkriveni geni koji možda doprinose pretilosti, debata još uvijek traje do koje granice ti geni određuju našu pretilost, piše BBC.

Istraživanje blizanaca je dobar način da dođete do informacija kako naši geni i okruženje utječu na naš razvoj.

Identični blizanci imaju potpuno iste gene, dok su dvojajčani blizanci različiti, poput brata ili sestre. Međutim pošto su rođeni u isto vrijeme i odgajani u istom kućanstvu, može se pretpostaviti da su imali približno istu ishranu.

Ova situaciju pruža naučnicima priliku da izmjere razlike u težini i izračunaju koliko okruženje i geni utječu na razliku izmjerenih podataka, iako ovaj proces ne identificira individualne gene koji su možda povezani sa pretilosti.

Naučnici su na ovaj način otkrili da je utjecaj lošeg okruženja puno manje obilježen nego utjecaj dječjih gena. Oni tvrde da za naglu pretilost kod djece ne treba uvijek optuživati roditelje, ponekad je u pitanju i genetika djeteta.