{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretile djevojčice ranije ulaze u pubertet

S
5.3.2007. u 12:22
0
0
Pretile djevojčice ranije ulaze u pubertet
0
Pretile djevojčice ranije ulaze u pubertet
Pretile djevojčice imaju više šansi da ranije uđu u pubertet, sugeriše nova američka studija. Istraživanje, objavljeno u magazinu Pediatrics, samo potvrđuje mnoge ranije prikupljene dokaze da dječja pretilost uzrokuje prijevremeni pubertet kod djevojčica.
Normalno je da prve simptome puberteta pokazuju djevojčice od deset godina i starije, ali dr. Joyce Lee i njene kolege sa Univerziteta u Michiganu su otkrili da su mnoge pretile djevojčice ušle u pubertet već sa devet godina.

Od 354 djevojčica u dobi od tri do dvanaest godina koje su učestvovale u ovoj studiji, gotovo polovina, njih 168, je doživjelo prvu fazu puberteta, razvoj grudi, već za deveti rođendan.

Mnoge od promatranih djevojčica su imale visok indeks tjelesne mase, koji se računa tako što se iznos tjelesne težine podijeli sa visinom.

Sve pomenute studije sugerišu da djevojčice koje ranije uđu u pubertet također ranije počinju piti alkohol i upuštati se u seksualne odnose. Prema mišljenjima britanskih stručnjaka prijevremeni pubertet je za djevojčice izuzetno neugodno i frustrirajuće iskustvo.

Djevojčice koje pate od prekomjerne tjelesne težine izložene su i većem riziku od obolijevanja od raznih vrsta raka, uključujući i rak dojki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: