Zdravlje
0

Prepoznajte znakove anoreksije

Sarajevo-x.com
Anoreksija je poremećaj ishrane koji rezultira drastičnim gubitkom tjelesne težine, čiji su razlozi emocionalne prirode. Nesigurnost, samopouzdanje i samodokazivanje su samo neki od problema kroz koje prolaze osobe koje boluju od anoreksije. Slijedi nekoliko savjeta kako na vrijeme ustanoviti da li neko od vaših bližnjih možda boluje od ove teške bolesti.

Anoreksija je najčešća pojava kod mladih osoba, kao npr: studenata i učenika pod teškim pritiscima okoline ili osoba koje tek ulaze u pubertet.

Prvo što ćete primijetiti na anoreksičnoj osobi jeste da je naglo smršala, i to otprilike 25% od ukupne tjelesne figure.

Posmatrajte šta jede, koliko hrane stavlja na tanjir, te da li je pojela svu količinu hrane sa tanjira. Istražite da li naručuje hranu, kada izlazi sa svojim društvom, ili izbjegava bilo kakve obroke.

Osobe koje pate od anoreksije konstantno su nezadovoljne svojom tjelesnom težinom. Obratite pažnju šta osoba govori i da li je previše opsjednuta svojim izgledom.

Kod osoba koje boluju od anoreksije kosa opada, a tanki sloj dlaka izrasta na tijelu, kao reakcija organizma u pravcu održavanja normalne tjelesne temperature.

Ukoliko se stalno žali da joj je hladno, moguće je da je došlo do naglog smanjenja naslaga masnog tkiva. Također, osobe koje su oboljele od anoreksije vrlo često odijevaju više slojeva odjeće, kako bi prikrili svoj izgled od porodice i prijatelja.