Zdravlje
2

Prekomjerno konzumiranje alkohola usporava zarastanje slomljenih kostiju

Klix.ba
Nije rijetka pojava da osobe koje su povrijeđene često posegnu za alkoholom kako bi olakšale bol, ali treba znati da alkohol usporava zarastanje slomljenih kostiju.

Alkohol može znatno usporiti zarastanje kostiju nakon frakture. Eksperti se nadaju da će se njihovo istraživanje iskoristiti za osmišljavanje tretmana u slučaju fraktura za one koji piju alkohol, kao i za one koji to ne čine.

"Mnoge frakture su povezane sa alkoholom. To su uglavnom saobraćajne nesreće, padovi ili ranjavanja. Osim toga što konzumiranje alkohola povećava rizik od zadobijanja fraktura, alkohol ometa proces zarastanja. Zbog toga alkohol ne treba zloupotrebljavati", rekao je dr. Roman Natoli sa Univerzitetskog medicinskog centra Loyola u SAD-u.

Tokom istraživanja, grupi miševa je dat alkohol, a ustanovljeno je da ometa zarastanje kostiju na tri načina.

Glavni problem je pronađen u kalusu, tvrdom tkivu koje se formira na ivicama fraktura. To tkivo je bilo manje mineralizirano kod miševa kojima je dat alkohol, što znači da se kost lošije formira i da je manje čvrsta. Kod miševa kojim je dat alkohol je zabilježen viši nivo oksidativnog stresa, koji sprečava normalno funkcionisanje ćelija, a uočeno je i smanjeno prisustvo proteina OPN, koji aktivira matične ćelije na mjestu povrede.

Natoli će uskoro predstaviti dva potencijalna načina liječenja kako bi se poništio štetni utjecaj alkohola na zarastanje kostiju.