Budite oprezni
3

Prekomjerna masnoća u krvi može uzrokovati oštećenje organa

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prekomjerna masnoća u krvi može uzrokovati oštećenje organa, rezultati su nove studije provedene u Njemačkoj.

Istraživači su otkrili mehanizme putem kojih visoki nivo lipida u krvi može dovesti do upale i s vremenom do ozbiljnijih posljedica, poput oštećenja organa.

Upala je uzrokovana i faktorom rizika za mnoga stanja kao što su pretilost, dijabetes i kardiovaskularni problemi.

Jedan od najvećih razloga za upalu je infekcija. Kada tijelo osjeti da u njega ulaze opasni strani mikroorganizmi, poput bakterija, oslobađa imuni odgovor. Upala je ključni dio tog odgovora.

Ovakav prekret događaja je prirodan i obično pomaže u održavanju zdravstvenog stanja. Međutim, ponekad se upala javlja iz razloga koji nisu infekcija, što dovodi do različitih vrsta oštećenja.

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nature ImmunologyTrusted Source", doktor Timo Speer i kolege sa Univerziteta Saarland u Njemačkoj kazali su da upalu uzrokuje visok nivo triglicerida u krvi.

Studija je također otkrila mehanizme putem kojih visoka masnoća u krvi može dovesti do upale, što, pak, može utjecati na druge biološke procese i dovesti do oštećenja organa i krvnih žila.

"Naš rad je uključivao proučavanje posebne grupe lipida, triglicerida. Uspjeli smo pokazati da, kad su ov masti prisutne u povišenim koncentracijama, one mogu promijeniti naše odbrambene ćelije na takav način da tijelo reagira kao da reagira do bakterijske infekcije”, pojasnio je Speer.

Bit će također važno, kazao je, fokusirati se na prehranu koja može utjecati na nivo masti u krvi.

"Drugim riječima, sada možemo reći da prihvatanje dijeta s niskom masnoćom može značajno produžiti životni vijek pacijenata visokog rizika, poput onih koji imaju dijabetes ili onih čiji je krvni pritisak previsok", napominje Speer.

To je zbog toga što se nivo triglicerida u krvi povećava kod dijeta sa visokom masnoćom. Speer i njegove kolege nadaju da će im njihovi rezultati pomoći u razvoju novih strategija liječenja i sprječavanju bolesti opasnih po život.