Zdravlje
0

Prehlada i gripa - važno je da je lijek siguran i efikasan

Sponzorirani članak
Osobe koje imaju srčana oboljenja, poput povišenog krvnog pritiska i srčane slabosti, trebalo bi da izbjegavaju lijekove koji sadrže pseudoefedrin i njemu slične supstance, što je preporuka i Američkog udruženje za srce (American Heart Association).

Sa decembrom nam stižu nam i hladni dani koji osim uživanja u zimskim čarolijama donose kijavicu, curenje iz nosa, temperaturu, glavobolju.... Jednostavnije rečeno, donose prehladu i gripu.

Kako su gripa i prehlada virusnog porijekla i specifičnog lijeka za njih nema, tako je liječenje usmjereno na olakšavanje tegoba koje ih prate. Uz odmor, preporučuje se uzimanje dosta tečnosti, voća i vitamina C, kao i uzimanje lijekova za ublažavanje simptoma prehlade i gripe. Najčešće se preferiraju lijekovi koji u sebi sadrže više sastojaka i djeluju na više pratećih simptoma. Na taj način izbjegava se uzimanje više lijekova za svaki simptom ponaosob.

Magistar farmacije Davorka Kopanja iz Hemofarma naglašava da je izbor lijeka za prehladu i gripu veoma bitan, pogotovo za osobe koje već imaju neke zdravstvene tegobe. Tako bi osobe koje imaju srčana oboljenja, poput povišenog krvnog pritiska i srčane slabosti, trebale izbjegavati lijekove koji sadrže pseudoefedrin i njemu slične supstance, što je preporuka i Američkog udruženje za srce (American Heart Association). Iako ove supstance, iz grupe dekongestiva, smanjuju otok nosne sluznice, poboljšavaju disanje i prohodnost nosa, takođe mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska. U cilju izbjegavanja ovih neželjenih efektata, preporučuje se uzimanje lijekova koji ne sadrže dekongestive. Zbog toga je potrebno je da se prije prve upotrebe bilo kog lijeka za prehladu i gripu uvijek posavjetujemo sa ljekarom ili farmaceutom i da pažljivo pročitamo njegov sastav.

Grippostad C je efikasan lijek u borbi protiv prehlade i gripe, jer zahvaljući svojim sastojcima dovodi do brzog ublažavanja svih simptoma: kašlja, kihanja, curenja ili začepljenja nosa, visoke temperature i bolova.

"Pored sastojaka koji ublažavaju simptome prehlade i gripe, Grippostad C sadrži i vitamin C koji ujedno jača imunitet i ubrzava oporavak od ovih najčešćih zimskih virusnih infekcija. Ne sadrži pseudoefedrin, te ga mogu koristiti i osobe sa povišenim krvnim pritiskom. O njegovoj efikasnosti govori činjenica da je Grippostad C lijek broj 1 za prehladu i gripu u Njemačkoj", objašnjava Kopanja.