Argumenti za i protiv
6

Prednosti i mane uzimanja kontracepcijskih pilula

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Oko opravdanosti uzimanja kontracepcijskih sredstava i danas se vode polemike. Neki stručnjaci navode argumente u prilog tezi da ne postoje problemi za uzimanje kontraceptiva, dok postoje i oprečna mišljenja. U nastavku donosimo argumente za i protiv uzimanja kontracepcije.

Generalno, sve dok ste zdravi i dok ne pušite, možete uzimati kontracepcijske pilule sve do nekoliko godina prije menopauze, smatraju ljekari. Oralni kontraceptivi spadaju u red najboljih dostupnih lijekova u ovoj grupi, s više od 50 godina istraživanja koja dokazuju njihovu sigurnost.

Pojedini ljekari dugo vremena su savjetovali pauziranje kada je riječ o uzimanju kontracepcije, ali se to više ne savjetuje zbog toga što to nema nikakav utjecaj na vaše zdravlje, a tokom pauze može doći i do neželjene trudnoće.

Također, veliki je mit da upotreba pilula utječe na plodnost. Istraživanja otkrivaju da žene koje su bile na pilulama imaju istu mogućnost da zatrudne kao i žene koje ih nikad nisu uzimale.

Međutim, kontracepcijske pilule, kao i svaki drugi lijek, dolaze s nekim rizicima. Može doći do srčanog udara ili stvaranja krvnih ugrušaka, posebno ako pušite ili imate visok krvni pritisak. Dugotrajna upotreba, posebno ona duža od pet godina, povezana je s povećanom šansom za stvaranje raka grlića maternice. Neke studije sugeriraju da pilula također može dovesti i do povećanja rizika od raka dojke.

Pored toga, druga istraživanja pokazuju da pilula može zapravo pomoći u zaštiti od raka jajnika i endometrija, piše Health.

Na kraju, korištenje kontracepcije je odluka o kojoj trebate porazgovarati sa svojim ljekarom, uzimajući u obzir lične faktore rizika, način života i porodičnu historiju kako biste utvrdili šta je ispravno za vas.