{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslovi koji najviše štete vašem zdravlju

3.11.2015. u 21:40
28
15
Poslovi koji najviše štete vašem zdravlju
28
Poslovi koji najviše štete vašem zdravlju
Foto: EPA
U najrizičnija zanimanja ubraja se posao radiologa, zatim poslovi u metalnoj industriji, a najviše zbog izloženosti opasnim materijama koje mogu ugroziti zdravlje.
Mnogo je poslova koji su rizičniji u odnosu na ostale poslove a Bussines Insider je napravio listu najrizičnijih poslova u odnosu na vaše zdravlje. Kao zdravstveni rizici uzeti su izlaganje zagađivačima, infekcije, zračenje, opekotine, posjekotine, ubodi, vrijeme provedeno u sjedenju jer je ustanovljeno da nedostatak fizičke aktivnosti može skratiti životni vijek i druge opasnosti.

Na prvom mjestu je posao radiologa, a opasnosti zbog kojih je taj posao najrizičniji je radijacija, opasnost od infekcije i dugo sjedenje. Zatim slijede poslovi u metalnoj industriji koji su opasni zbog zagađivanja, opasnosti od opekotina i uboda te općenita izloženost opasnim uslovima rada. Na trećem mjestu su osobe koje rade balzamovanje u mrtvačnici.

Na listi zatim slijede: instalateri i serviseri liftova, tehnolozi nuklearne medicine, instalateri rashladnih uređaja, medicinske sestre, operateri u servisnim postrojenjima za naftu, plin i rudnike, operateri u hemijskim postrojenjima, medicinski tehničari i bolničari, serviseri vatrostalnih materijala, radnici na reciklaži otpada, tehnički operateri nuklearne opreme, piloti, kopiloti i avioinžinjeri, hirurški medicinski asistenti, radnici na pročišćavanju otpadnih voda, histološki tehničari, carinski inspektori, ortopedi, veterinari, anesteziolozi, stjuardese i stomatolozi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: