Zdravlje
0

Posljedice nemirne noći

Sarajevo-x.com
Nije tajna da nedostatak sna može imati nedovoljne posljedice na naše fizičko i emocionalno zdravlje, a za vas smo istražili u kakvim se sve neuobičajenim, a ponekad i opasni, situacijama možete naći dok "mirno spavate".

Debljanje

Neke osobe pate od neobičnih poremećaja koji ih tjeraju na mjesečarenje do kuhinje i gutanje svega što im dođe pod ruku. Smrznuta piletina, majoneza, pa čak i nejestivi predmeti poput cigareta mogu se naći u rukama, a na kraju i u želucu žrtava poremećaja spavanja. Prema mišljenju stručnjaka mogući uzroci jela u snu mogu biti "spavačka apnea", koja podrazumijeva smetnje u disanju tokom spavanja, kao i stres koji "ne dozvoljava" miran san.

Čak iako ne bolujete od rijetkih poremećaja spavanja, nedovoljan san svakako vas može natjerati na konzumiranje ogromnih porcija tokom stanja budnosti. Naučnici sa Univerziteta u Chicagu su otkrili da njihovi pacijenti, koji su dva dana zaredom spavali manje od pet sati, imaju viši nivo grelina, hormona koji stimuliše apetit, ali i niže nivoe hormona koji izaziva sitost. Zanimljivo je i otkriće da osobe s nedovoljno sati sna najčešće žude za nezdravom hranom poput slanih i zaslađenih namirnica koje sasvim sigurno šire u struku.

Noćni teror

Osobe koje redovno imaju noćne more i bude se preplašene i uznemirene, pa čak i uz vrištanje, zapravo boluju od parasomnije, poremećaja spavanja koji se javlja tokom faze dubokog sna. Pacijenti, kojima je dijagnosticirana parasomnija, ne sjećaju se sna niti napada panike usred buđenja. Razlog tome je činjenica da se ovaj poremećaj ne javlja tokom REM faze (kada sanjamo snove kojih se možemo sjetiti), pa tako osobe nemaju pojma zašto uopšte vrište. Ovo je uobičajena pojava kod djece, ali i odrasle osobe mogu patiti od noćnog terora. Groznica, nedostatak sna i stres mogu izazvati ovako ozbiljan poremećaj spavanja.

Dramatične promjene u seksualnom životu

Seksomnija (drugi oblik parasomnije) je stanje u kojem se osoba upušta u bilokoju vrstu seksualne aktivnosti (masturbacija, spolni odnos) tokom dubokog sna. Pacijenti koji boluju od ovakvog vida mjesečarenja nikada se ne sjećaju svojih noćnih izleta.

Privremena paraliza

Sigurno vam se nekad desilo da se trznete iz sna i osjećate strašan pritisak u prsima. Jedva dišete, ne možete govoriti niti tražiti pomoć, a definitivno se ne možete ni pomaknuti. Morate se dobro skoncentrisati samo da pomaknete prst, jer iako je vaš um budan, vaše tijelo još uvijek spava. Ovo neugodno i zastrašujuće iskustvo ipak je, u većini slučajeva, veoma uobičajena i normalna pojava uslijed stresa ili teške iscrpljenosti.

Slučajne nezgode

Spavanje je izuzetno osjetljivo stanje, a ako redovno mjesečarite može biti veoma bolno. Mnogo ljudi vrlo često zna hodati u snu po svom domu i činiti neoubičajene radnje poput uriniranja izvan toaleta ili vožnje automobila. Budući da mjesečar još uvijek spava, može se desiti bezbroj nezgoda. Vaše oči su možda otvorene, ali ne vidite ništa ispred sebe, jer i dalje sanjate. Nedostatak sna, stres, određeni lijekovi i medicinska stanja poput astme mogu vas učiniti mjesečarom.

Otkrivanje previše informacija

Stres i bolest su česti uzroci pričanja u snu, pa ako ste uznemireni ili bolesni, a imate neku tajnu, ne bi bilo loše da tih nekoliko noći spavate sami. Ono što promrmljate u snu može biti bezazleno ili, u nekim slučajevima, veoma opasno. Kako niste pri punoj svijesti, vaši interni monitori ne mogu imati sve pod kontrolom. Drugim riječima, stvari koje nikada ne biste rekli u javi, mogle bi isplivati na površinu dok spavate.

U svakom slučaju naučno je dokazano da je miran san neophodan za fizičko i emocionalno zdravlje, ali i da vrijedi obratno.