{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodična terapija u borbi protiv bulimije

S
5.9.2007. u 09:30
0
0
Porodična terapija u borbi protiv bulimije
0
Porodična terapija u borbi protiv bulimije
Studija rađena na Univerzitetu u Chicagu pokazala je da je prilikom liječenja od bulimije, pogotovo kod tinejdžera, mnogo efikasnija terapija u kojoj učestvuje cijela porodica. Do sada bila je uobičajena individualna terapija.
Tim stručnjaka sa dr. Danielom le Grangeom na čelu, pokušao je iznaći nove i efikasnije metode liječenja adolescenata koji pate od bulimije. Prilikom istraživanja, stručnjaci su otkrili da je terapija koja uključuje i porodicu oboljelog mnogo efikasnija od individualnih sesija.

Naime, 41% pacijenata, u čijem je liječenju učestvovala i porodica, ustrajalo na putu ka oporavku. Ovaj procent je značajan ukoliko se uporedi sa procentom od 18% onih koji se liječe individualno i koji su dugoročno uspjeli živjeti bez bulimije.

Čak šest mjeseci poslije, 29% pacijenata koji su se liječili uz aktivnu podršku porodice uspjeli su apstinirati u donosu na 10% pacijenata koji su se liječili individualno i koji se nisu vratili bulimiji.

"Ovo je veliki napredak. Tako mi je drago što smo pronašli način kako da efikasnije liječimo pacijente", kazao je dr. Daniel le Grange za Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: