Istraživanje
4

Polovina žena pati od apneje tokom spavanja

Klix.ba
Tokom novog istraživanja provedenog u Švedskoj je utvrđeno da polovina žena pati od apneje tokom spavanja. Apneja je skup bolesti zbog kojih osoba tokom spavanja prestaje disati na deset ili više sekundi.

Švedski naučnici su pratili spavanje 400 žena i otkrili su da polovina njih ima bar pet epizoda apneje tokom svakog sata sna, tokom kojih prestaju da dišu najmanje deset sekundi. Među ženama sa hipertenzijom i gojaznim ženama rizik je bio još veći, a njih čak 84 posto je patilo od apneje.

Apneja tokom spavanja se povezuje sa povećanim rizikom za moždani udar, infarkt i ranu smrt. Žene koje pate od apneje toko spavanja takođe brže razvijaju probleme sa pamćenjem i demenciju.

Naučnici su odabrali 400 žena starosne dobi od 20 do 70 godina. Tokom noći su spojene na senzore koji su mjerili broj otkucaja srca, pokrete očiju i nogu, nivo kisika u krvi, protok zraka i moždane valove.

Apneja se definisala kao prestanak disanja na deset sekundi. Ženama koje su imale bar pet takvih epizoda tokom svakog sata sna je dijagnosticirana apneja. Prema rezultatima istraživanja, apneja je učestalija kod starijih osoba.

Među ženama starosne dobi od 20 do 44 godine jedna četvrtina je patila od apneje. Među ženama starosne dobi od 45 do 54 godine, njih 56 posto je imalo apneju, a među ženama starosne dobi od 55 do 70 godina, njih 75 posto je patilo od ovog poremećaja.