Zdravlje
9

Polovina američkih gay crnaca će u toku života biti zaražena HIV-om

Klix.ba
Jedan od dva gay ili biseksualna muškarca afroameričke populacije u Sjedinjenim Američkim Državama će u toku života biti dijagnosticiran sa HIV-om, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention). S druge strane, ovaj se slučaj odnosi na samo jednog od 11 gay ili biseksualnih muškaraca bijele rase.

Godišnje se u Sjedinjenim Američkim Državama HIV-om zarazi oko 40.000 ljudi, a oko 10.000 slučajeva se odnosi na gay i biseksualnu populaciju, a posebno pripadnike afroameričke populacije.

"Ovi podaci su podsjetnik da je procenat gay i biseksualnih muškaraca potencijalno zaraženih HIV-om izuzetno visok i da je potrebna hitna akcija kako bi se radilo na rješavanju ovog problema. Ukoliko se pobrinemo za to da svaki Amerikanac ima pristup načinima za prevenciju, onda možemo izbjeći posljedice do kojih smo došli u ovom istraživanju", kaže dr. Eugene McCray, direktor odjela za prevenciju HIV-a i AIDS-a Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

I iako je stopa zaraženih virusom HIV-a generalno u opadanju, kad su u pitanju određene skupine, podaci su dosta drugačiji, pa su tako infekcije HIV-om u SAD-najčešće među muškarcima koji imaju seks sa drugim muškarcima.

Na činjenicu da je HIV rašireniji među gay i biseksualnom populacijom utječu brojni faktori poput socioekonomskih uvjera, ograničenog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj njezi, visoke stope nezaposlenosti, te manje svijesti o važnosti prevencije širenja HIV-a.

Zaraženost virusom HIV-a vodi do AIDS-a, bolesti koja je otkrivena prije 30 godina. I iako je u pitanju bolest za koju još uvijek ne postoji lijek, HIV pozitivne osobe danas uz pomoć razvoja medicine i farmakoterapije, koristeći redovnu terapiju i lijekove mogu živjeti dugotrajan i kvalitetan život, pa čak i rađati zdravu djecu, tako da ova bolest nije "smrtna presuda", kako se na nju gledalo u prethodnim godinama.