Ugodno s korisnim
17

Ples može pomoći u očuvanju zdravlja srca

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dvije nove studije pokazuju da je ples više od zabave. Zaključci su da ples može održati vaš um oštrim, a srce zdravim. Prvo istraživanje provedeno je u Velikoj Britaniji i objavljeno je u American Journal of Preventive Medicine.

Istraživači su prikupili rezultate iz 11 istraživanja koja su obuhvatila ukupno 49.000 ljudi. Oni su uporedili zdravstvene efekte hodanja i plesa i ustanovili da je ples povezan s manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Imajte na umu da je za postizanje ovih rezultata bilo potrebno umjereno do intenzivno djelovanje pa ako ste ljubitelj sporog plesa, morat ćete ubrzati tempo.

Dobrobiti plesa za zdravlje srca vjerovatno dolaze od intenzivnih pokreta i plesanje može poslužiti kao dobar trening ili hobi koji smanjuje stres, a možete da plešete cijeli život bez obzira na dob.

Iako mnoge vrste plesa mogu znatno sagorjeti kalorije, odvojena studija objavljena u Frontiers in Aging Neuroscience, na kojoj su radili istraživači s različitih američkim univerziteta, otkrila je da učenje plesne koreografije može, osim fizičkih, donijeti i kognitivne koristi.

Istraživači su se posebno fokusirali na efekte učenja koraka country plesa i otkrili da ono može stimulirati ključnu oblast u mozgu i usporiti prirodno starenje mozga, piše magazin Health24.