{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plastični tanjiri, čaše i escajg su štetni za zdravlje

22.9.2018. u 20:36
1
7
Plastični tanjiri, čaše i escajg su štetni za zdravlje
1
Plastični tanjiri, čaše i escajg su štetni za zdravlje
Ilustracija: Shutterstock
Korištenje plastičnih posuda, escajga za jelo i čaša za piće nije sigurno kako konzumenti smatraju, bez obzira na to da li na ambalaži stoji oznaka "bez BPA", piše Current Biology.
Novo istraživanje otkriva nove dokaze koji ukazuju na to da korištenje plastike pri jelu i piću nije sigurno kako konzumenti smatraju. Iako je istraživanje rađeno na miševima, naučnici vjeruju da vrijedi i za ljude.

Naučnici su utvrdili da, kod miševa, zamjenski spojevi za bisfenol A, uzrokuju smanjenje broja spermatozoida i održivih ženskih jajnih stanica, što se prenosi na sljedeće generacije.

BPA je oznaka za hemijski spoj bisfenol A koji se koristi u pakovanju hrane i pića od 1960. godine. Služi za izradu tvrde, prozirne plastike, polikarbonata.

Spoj sa ambalaže prelazi na hranu, naročito ako je plastika stara ili oštećena, a oštećenja može izazvati i mikrovalna pećnica.

Hemikalija je toliko raširena da je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u 2003. i 2004. godini utvrdio prisutnost spoja u 93 posto uzetih uzoraka urina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: