Elzine staze
87

Planinarsko društvo "Bitovnja" iz Kreševa organizuje šetnju posvećenu borbi protiv raka dojke

Klix.ba
Povodom Dana narcisa, Svjetskog dana posvećenoga borbi protiv raka dojke i tužne godišnjice smrti istaknute kreševske planinarske Elizabete Ban, Planinarsko društvo "Bitovnja" Kreševo se kroz organizaciju manifestacije pod nazivom Elzine staze – šetnja za život 24. marta priključuje akcijama podizanja svijesti o raku dojke, njegovoj prevenciji i ranom dijagnosticiranju.

Manifestacija će ubuduće biti redovna godišnja akcija.

Planinarstvo i šetnja u prirodi su jedan od oblika fizičke aktivnosti koji predstavljaju prevenciju ove opake bolesti. Ugodnom planinarskom šetnjom od Kreševa do planinarskog doma "Dr. Augustin Tvrtković" na Lopati društvo želi potaknuti sve žene na aktivniji odnos prema povećanju svijesti i potrebi preventivnog djelovanja.

Okupljanje učesnica i učesnika je u subotu, 24. marta, u 10 sati na Trgu fra Grge. Trajanje planinarske šetnje je 2,5 sata, uz 10-15 minutne odmore na svaki sat hodanja.

Organizator osigurava vodiča PD "Bitovnja" Kreševo i Stanice planinskih vodiča Sarajevo, osiguranje Gorske službe spašavanja BiH, učesničke kartone, osvježenje na odmorištu, ručak u planinarskom domu na Lopati, noćenje za do 55 učesnica koje to žele, kao i prigodne poklone za učesnice, te po cvijet narcisa i ružičastu vrpcu koja simbolizira borbe protiv raka dojke.