Zdravlje
0

Pilula koja sprečava vraćanje kilograma

Sarajevo-x.com
Mnogima koji su nekad bili na dijeti dobro je poznat problem vraćanja izgubljenih kilograma nakon završetka programa dijetalne ishrane. Međutim, nova pilula biti trebala odagnati i te probleme.

Istraživači su otkrili da alfa lipoična kiselina koja se nalazi u mnogim dijetetskim proizvodima iz prodavnica zdrave hrane ima i anti-ageing efekat, odnosno da usporava starenje.

Kad se uzima u okviru normalne ishrane, od nje nema posebne koristi, ali naučnici tvrde da bi se njenim korištenjem u okviru posebnog šestomjesečnog programa s ciljem gubitka kilograma moglo profitirati. Ova kiselina bi mogla "zaključati" proces ako se uzima poslije dijete, tako da se kilaža ne bi vratila na staro.

Ipak, piše Daily Mail, i kod istraživača vlada podijeljenost kad je u pitanju provođenje ovog eksperimenta kod ljudi.

Vođa studije, doktor Malcoln Goyns direktor kompanije Immorgene Concepts na to kaže: "Izgleda da alfa lipoična kiselina zavarava organizam tako da on ima osjećaj da je i dalje na dijeti koja je završena. Tako smo utvrdili da ima efekat pogodan u borbi protiv debljanja. Uzimanjem ove kiseline, uz normalnu prehranu, zadržat ćete istu kilažu."

Doktor Goyns ističe i da ovaj sistem prehrane produžava život, a studija koja je to potvrdila objavljena je u magazinu Mechanisms of Ageing and Development.