Osim menopauze
7

Pet razloga koji mogu dovesti do vaginalne suhoće

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Unutrašnjost vagine obložena je zidom sluzokože prekrivenim vlagom, što je ključno za smanjenje trenja tokom spolnog odnosa i pružanje alkalnog okruženja za preživljavanje spermatozoida. Ovo alkalno okruženje je osjetljivo i sve što naruši pH ravnotežu može dovesti do povećanog rizika od infekcije, ali i suhoće vagine.

Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do toga da ovo obično vlažno područje postane suho. Starenje dovodi do smanjene proizvodnje hormona i najčešći je razlog zbog kojeg vaginalni zidovi postaju tanji i zbog čega nivo vlažnosti opada.

Postoje, međutim, i drugi faktori, osim starenja i menopauze, koji mogu dovesti do suhoće vagine. Iako ovo može biti neugodna tema, vaginalna suhoća je uobičajeno stanje koje se može i treba riješiti.

"Mi smo otkrili da mnoge žene to vide kao sastavni dio starenja i na neki način se nose s tim, ali polovina žena ne dobija ove simptome kako stari. Dakle, to nije samo dio starenja", kaže ginekolog Caroline Mitchell.

Evo još nekih faktora koji mogu izazvati suhoću vagine.

Porođaj i dojenje

Nivo estrogena i progesterona se povećava dok ste trudni, ali opada drastično nakon porođaja. Ovo kolebanje hormona može uzrokovati postporođajnu suhoću vagine jer je estrogen odgovoran za dotok krvi u vaginu i podmazivanje područja.

Dojenje je odgovorno za daljnje fluktuiranje hormona. Razina vlage u vagini ipak bi se trebala vratiti u normalu kada završite s dojenjem.

Prekomjerna vježba

Iako je vježbanje potrebno za održavanje zdrave težine i povećavanje energije, pretjerivanje s njim ili prolazak kroz naporne vježbe (posebno ako ste profesionalni sportaš) može poremetiti hormonalni balans, što može dovesti do vaginalne suhoće.

Nuspojava uzimanja lijekova

Vaginalna suhoća može biti nuspojava uzimanja nekih lijekova. Kako antihistaminici, koji se obično koriste za lečenje alergija, utječu na proizvodnju histamina u organizmu, oni mogu isušiti sluznicu, uključujući i onu u vagini. Neki antidepresivi također mogu imati ovaj efekt. Ukoliko osjetite vaginalnu suhoću i sigurni ste da razlog nije hormonalni, provjerite moguće nuspojave lijekova sa svojim ljekarom.

Autoimuna stanja (Sjogrenov sindrom)

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj koji napada ćelije u vašem tijelu koje su zadužene za stvaranje vlage. Obično pogađa žlijezde slinovnice i suzne kanale, ali također može utjecati i na tkiva vagine.

Održavanje lične higijene

Složena pH ravnoteža u vagini lako se može poremetiti jakim mirisnim sapunima i gelovima za tuširanje. Prema Hailey MacNear, akušeru i ginekologu, manje je sigurno više kada je riječ o vaginalnoj higijeni.

"Vagina je osjetljiv ekosistem i problemi mogu nastati ako dođe do pomaka u ravnoteži. Vagina ima sistem tzv. samočišćenja i mnogi organizmi već žive u vagini i održavaju se na zdravom nivou, koegzistirajući s drugim organizmima", kazala je MacNear.

Vaginalna suhoća može izazvati i neugodan svrbež i peckanje. Ukoliko sumnjate da razlog suhoće leži u proizvodima za kupanje, prestanite koristiti proizvod i operite se hladnom ili mlakom vodom, savjetuje Health24.

Ukoliko imate suhu vaginu, trebali biste obavezno koristiti lubrikant ako upražnjavate seksualne odnose, izbjegavajte jake i mirisne proizvode za ličnu higijenu jer oni mogu pogoršati suhoću vagine, pijte puno vode da bi vaše tijelo ostalo hidratizirano te razgovarajte sa svojim ljekarom koji bi mogao da utvrdi da li je osnovni uzrok suhoće hormonski.