Zdravlje
3

Pet prirodnih dodataka koji će vam pomoći da se opustite za praznike

Klix.ba
Iako bi ovo trebao biti najljepši period u godini mnogima može biti veoma težak i stresan, što može negativno utjecati na njihovo zdravlje.

Za one koji nemaju vremena za jogu i meditaciju, koja im sigurno može pomoći u smanjivanju nivoa stresa, tu su prirodni dodaci koji ne samo da će poboljšati njihovo zdravlje, nego i pomoći da se opuste i zaista uživaju u praznicima.

Vitamin B12 je jedan od vodećih vitamina, a njegov nedostatak u ljudskom organizmu može biti problematičan jer stvara osjećaj umora, nervoze ili manjak koncentracije, što može uzrokovati depresiju i anksioznost.

Riblje ulje i omega-3 kiseline koje sadrži su veoma važne za optimalno zdravlje mozga i regulaciju našeg raspoloženja. Ukoliko ne jedete redovno svježu ribu rješenje je riblje ulje. Poznato je da ublažava tjeskobu i depresiju, a može pomoći kod poremećaja pažnje i drugih psihičkih problema.

Magnezij je veoma bitan za naše tijelo i utječe na sve, od probave i zdravlja srca do sprečavanja osteoporoze i migrena. Magnezij također može opustiti vaše mišiće i djelovati umirujuće, zbog čega bi trebalo da imate bolji san.

Triptofan je esencijalna aminokiselina u ljudskoj prehrani koja je prirodni regulator raspoloženja.

Korijen valerijane će vas u potpunosti opustiti. Djeluje na GABA receptore u mozgu, poboljšava kvalitet sna, prirodno smiruje anksioznost, a čak može smanjiti krvni pritisak.