Važno je ne miješati ih
18

Pet kombinacija hrane i lijekova koje morate izbjegavati

N. C.
Ne savjetuje se uzimati lijekove na prazan želudac često nam se kaže da pojedemo zalogaj prije nego popijemo bilo koju tabletu.

Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tijela obrađuju lijekove, a neke namirnice mogu da poboljšaju efikasnost lijeka, dok je druge mogu smanjiti.

Neke kombinacije lijekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Važno je pročitati uputu o lijeku prije nego počnete uzimati novi lijek.

Evo pet namirnica koje nikada ne smijete miješati s određenim lijekovima kako biste izbjegli neugodne komplikacije.

Grejpfrut i statini

Statini su lijekovi koji snižavaju nivoe holesterola lipoproteina niske gustine također poznatog kao "loš holesterol" u vašoj krvi. Oni uključuju lijekove kao što su Lipitor, Lescol, Lipostat, Crestor i Zocor.

Nuspojave od statina mogu uključivati ​​bolove u mišićima. Ako uzimate neku drugu vrstu statina, ograničite unos soka od grejpfruta na vrlo male količine ili ga potpuno izbjegavajte.

Mliječni proizvodi i antibiotici

Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Kalcij se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.

Da biste to izbjegli, bolje je uzimati antibiotike nekoliko sati prije ili nakon što jedete mliječne proizvode. Također, trebali biste biti oprezni kada jedete zrele i stare sireve i meso kada uzimate inhibitore monoamin oksidaze za depresiju.

Odležana i dimljena hrana uključujući Camembert, Gaudu sadrži aminokiselinu zvanu tiramin. Lijekovi inhibitori monoamin oksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i kemoterapija, smanjuju sposobnost tijela da preradi tiramin.

Lisnato povrće i razrjeđivači krvi

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina, dobro je obratiti pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete.

Namirnice poput špinata, kelja i brokule, koje se promiču zbog svojih zdravstvenih prednosti također su bogate vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi.

Kelj, zajedno s drugim lisnatim zelenim povrćem poput špinata i romaine salate, može poništiti efekte lijekova za razrjeđivanje krvi kao što je varfarin, povećavajući zgrušavanje krvi.

Piće i lijekovi protiv bolova

Neki lijekovi protiv bolova, antidepresivi i lijekovi protiv dijabetesa također mogu uzrokovati niz komplikacija kada stupe u interakciju s alkoholom.

Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija. Alcohol Change UK upozorava da nikada ne smijete miješati alkohol sa: antibioticima metronidazolom i tinidazolom ili antidepresivima inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI).

Međutim, navodi se da treba izbjegavati alkohol ako uzimate lijekove protiv bolova koji se izdaju samo na recept, kao što su tramadol, gabapentin i kodein i drugi lijekovi slični morfiju.

Konzumiranje alkohola uz ove lijekove može biti opasno, što može dovesti do teške pospanosti i drugih nuspojava, kao što je mučnina.

Kafa i antipsihotici

Antipsihotični lijekovi mogu pomoći u liječenju ljudi sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Međutim, uzimanje tableta s kofeinom u obliku čaja ili kafe može učiniti da vaše tijelo apsorbira manje ovih lijekova nego ako ih uzimate s vodom.

U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da kofein može povećati nuspojave nekih antipsihotika i lijekova za ADHD, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca i krvnog pritiska.