{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet aktivnosti koje mogu poboljšati sluh

21.11.2018. u 18:18
5
10
Pet aktivnosti koje mogu poboljšati sluh
5
Pet aktivnosti koje mogu poboljšati sluh
Ilustracija: Shutterstock
Oštećenje ili potpuni gubitak sluha može se desiti svakome. Međutim, postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste bolje čuli, prenosi Health24.
Gubitak sluha može imati dramatične efekte na kvalitet vašeg života. Ako mislite da možda lagano gubite sluh, prva stvar koju trebate uraditi jeste da posjetite ljekara. Ljekar će vam moći uspostaviti tačnu dijagnozu i kazati vam koliko je teško stanje.

U međuvremenu, donosimo vam pet aktivnosti koje možete raditi kako biste poboljšali svoj sluh.

Redovno vježbanje

Bez obzira na to da li trčite, skačete ili plivate, svakodnevno kretanje i vježbanje poboljšava cirkulaciju krvi do unutrašnjeg uha, konkretnije do tzv. kohleje. Kohleja je dio uha odgovoran za pretvaranje zvučnih vibracija u nervne impulse. Očuvana cirkulacija također prevenira gubitak neurotransmitera, a posebni centri u mozgu su odgovorni za transport ovih signala. Studija koja je pratila 68.000 medicinskih sestara oko 20 godina otkrila je da su dva sata vježbanja sedmično dovoljna da se smanji rizik od gubitka sluha.

Joga

Kao i druge vrste vježbi i joga pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u ušima. Vjerovali ili ne, različite joga pozicije mogu poboljšati sluh. Pozicije poput drveta, lotosa, trougla i kamile su najbolje. Također je poznato da joga olakšava patnju pacijenata s tinitusom, tj. stanjem kada pacijent prijavljuje čudne zvukove u ušima. Istraživači su otkrili da se uz kontinuiranu praksu joge stres i simptomi tinitusa mogu smanjiti.

Igranje igrica

Održavanje zdravlja mozga može smanjiti rizik od gubitka sluha. Ako slučajno naiđete na igrice koje testiraju vaše slušne vještine, kao što su one pronađene na internetu ili koje ste pruzeli na svoje mobilne telefone, slobodno ih igrajte u slobodno vrijeme.

Detekcija izvora zvuka

Ova aktivnost je jednostavna i možete ju provoditi skoro bilo gdje. Bez obzira na to da li ste u prodavnici ili ležite u krevetu, pokušajte registrirati odakle dolaze zvukovi oko vas. Pokušajte detektovati i šta proizvodi te zvuke. Testirajte da li možete na trenutak filtrirati zvuk, a nakon toga da ga vratite u fokus. Ova audioaktivnost može vam pomoći u razgovoru u bučnim okruženjima, tj. pomoći će vam u filtriranju buke u pozadini dok se fokusirate na razgovor.

Meditacija

Meditacija je nešto što se prakticira hiljadama godina i neki stručnjaci su istakli kako donosi nebrojene zdravstvene koristi. Uzmemo li u obzir ovo, nije iznenađenje što je poboljšanje sluha jedna od prednosti. Smirivanje moždane aktivnosti pomaže u reguliranju krvnog pritiska i cirkulacije krvi. Medijacija također pomaže u smanjenju stresa u svakodnevnom životu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: