|

Pazite da ne doživite srčani udar dok gledate utakmicu

Pazite da ne doživite srčani udar dok gledate utakmicu
0
F
FENA
1.2.2011. u 15:59
0
komentara
0

dijeljenja
Pazite da ne doživite srčani udar dok gledate utakmicu
Gledanje sporta na televiziji može biti opasno za osobe koje zbog bolesti srca imaju povećani rizik za srčani udar, prenose mediji.
Istraživači s University of Southern California su analizirali stopu smrtnosti u Los Angelesu u 2 sedmcie nakon odigravanja Super Bowla, najvažnije utakmice američkog nogometa u kojoj su 1980. i 1984. godine učestvovale ekipe iz tog grada.

Tako prikupljeni podaci su uspoređeni s podacima za godine u kojima Super Bowl nisu igrale ekipe iz Los Angelesa.

Pokazalo se kako je nakon utakmice iz 1980. godine, u kojoj je tim iz Los Angelesa izgubio nakon preokreta, rezultirala 15 posto većom smrtnošću muškaraca i 27 posto većom stopom smrtnosti kod žena u naredne dvije sedmice.

Rizik je bio najveći za osobe starije od 65 godina.

U Super Bowlu 1984. godine je pobijedila ekipa iz Los Angelesa, što je dovelo do smanjenja stope smrtnosti u odnosu na ostale promatrane godine.

Istraživači pojašnjavaju kako navijači razvijaju emotivnu povezanost s timom za koji navijaju, što u slučaju poraza može dovesti do značajnog stresa.

To je posebno opasno za navijače s bolestima srca, pogotovo u kombinaciji s konzumacijom alkohola i masne hrane tokom gledanja utakmice, kažu naučnici.

Ranije istraživanje provedeno u Njemačkoj tokom Svjetskog prvenstva u nogometu 2006. godine je rezultiralo sličnim nalazima u danima kada je igrala njemačka reprezentacija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.