Novi trend
15

Ovaj napitak pomoći će vam da se riješite nesanice

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Dok se većina ljudi protiv nesanice bori sa šoljicom toplog mlijeka ili kamilicom, neki tvrde da je puno učinkovitija voda u kojoj je prokuhana zelena salata.

Da zelena salata pomaže u uspavljivanju prva je na TikToku pokazala korisnica Shapla Hoque, a čini se da se s njom slažu i stručnjaci.

U videu koji je s 4,8 miliona pregleda brzo postao viralan Hoque oprane listove salate prelije vrućom vodom u koju je još, samo zbog okusa dodala i vrećicu čaja od metvice, a napitak je u trenu uspava.

@shapla_11 if you can’t sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Prema studijama iz 2013. i 2017. salata, posebno vrsta romain, sadrži mliječnu tekućinu lactucarium koja izaziva san i ublažava bol.

"Lactuca sativa (zelena salata) iz porodice Compositae poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, a dugu se govorilo da ima sedativno-hipnotičko djelovanje", stoji u zadnjoj studiji.

Rezultati te studije pokazuju da je zelena salata, posebno spomenuta sorta, bogat izvor izvor antioksidativnih polifenola koji potenciraju san.