Pokazalo istraživanje
65

Ovaj lijek prepolovio je rizik od smrti kod česte vrste raka pluća

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Jedan lijek za rak pluća prepolovi je rizik od smrti, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici kažu da "uzbudljivi" rezultati ispitivanja dokazuju da će osimertinib povećati preživljavanje hiljada pacijenata, prenosi The Sun.

Djeluje tako što blokira vitalne receptore koji omogućavaju stanicama raka da gutaju energiju za rast. Lijek se već koristi za neke pacijente nakon što su ranija istraživanja pokazala da smanjuje rizik od ponovnog rasta.

Međutim, 10-godišnja studija sada otkriva da spašava i živote - s tim da su oni koji su ga uzimali nakon operacije raka pluća ne-malih ćelija "značajno" manje vjerovatno da će umrijeti.

Dr. Nathan Pennell, iz Američkog društva za kliničku onkologiju, rekao je: "Teško je opisati koliko je ovo otkriće važno i koliko je vremena potrebno da se stigne ovdje. Ovo pokazuje nedvosmisleno, vrlo značajno poboljšanje u preživljavanju."

Vođa ispitivanja dr. Roy Herbst s Univerziteta Yale rekao je da je "oduševljen" rezultatima od 682 pacijenta u 26 zemalja, uključujući Veliku Britaniju.

"Prije dvadeset godina nismo mogli ništa učiniti za ove pacijente", dodao je.

Tumori pluća su najveći uzrok smrti od raka u Velikoj Britaniji, sa 49.000 slučajeva godišnje.

Osimertinib bi mogao dati dragocjeno dodatno vrijeme za više od 6.000 ljudi koji imaju vrstu raka ne-malih stanica s mutacijom u EGFR genu, što je češće kod nepušača.

Mutacija gena znači da je "prekidač za uključivanje" koji uzrokuje rast ćelije raka uključen, ali ga lijek može isključiti.

Istraživanje dr. Herbsta pokazalo je da je 88 posto pacijenata koji su uzimali lijek preživjelo pet godina ili više nakon operacije pluća, u poređenju sa 78 posto pacijenata koji ga nisu uzimali.

To znači da je njihov rizik od smrti prepolovljen – sa 22 posto na 12 posto.

Angela Terry, predsjednica dobrotvorne organizacije za pacijente EGFR Positive, rekla je: "Stopa petogodišnjeg preživljavanja od 88 posto je nevjerovatno pozitivna vijest. Osimertinib je promijenio igru ​​u našoj zajednici."

Proizvođač lijekova AstraZeneca sada je spreman zalagati se za još širu upotrebu u NHS-u.

Dr Susan Galbraith, izvršna potpredsjednica u kompaniji, rekla je da je Britaniji potrebno bolje testiranje kako bi se identifikovali svi pacijenti koji bi mogli imati koristi.