Otkrijte da li patite od sindroma sagorijevanja i potražite pomoć

Otkrijte da li patite od sindroma sagorijevanja i potražite pomoć
3
Klix.ba
11.6.2019. u 20:51
13
komentara
3

dijeljenja
Otkrijte da li patite od sindroma sagorijevanja i potražite pomoć Foto: Shutterstock
Sve veći broj osoba u svijetu pati od sindroma sagorijevanja. Britanski zdravstveni servis Practitioner Health Programme otkrio je četiri pitanja koja sebi trebate postaviti kako biste saznali da li patite od ovog sindroma.
Sindrom sagorijevanja je postao toliko čest da ga je Svjetska zdravstvena organizacija službeno označila kao profesionalni fenomen kojeg uzrokuje stres i kao takav službeno će biti priznat 2022. godine što će omogućiti ljekarima i zdravstvenim radnicima da ga liječe.

Ljudima postaje sve teže da se "isključe" zbog interneta i mobitela. Ako mislite da patite od sindroma sagorijevanja postavite sebi sljedeća pitanja:

1. Da li vam je iko blizak kazao da smanjite s radom?
2. Tokom posljednjih mjeseci, da li ste se osjećali ljuto ili uvrijeđeno zbog posla?
3. Da li osjećate krivicu zbog toga što smatrate da ne provodite dovoljno vremena sa svojim prijateljima, porodicom ili čak sami sa sobom?
4. Da li ste otkrili da se postali previše emotivni, ili na primjer plačete, ljutite se ili osjećate nervozu bez razloga?

Britanska medicinska asocijacija je napravila online upitnik za medicinare koji im pomaže da odrede da li imaju simptome sindroma izgaranja. Pitanja se odnose na svakodnevna raspoloženja i osjećanja.

Neki do simptoma su i uznemirenost, nedostatak zraka, bol u grudima, poremećaj u radu crijeva, vrtoglavica, glavobolja, nedostatak energije ili iscrpljenost, osjećaj negativnosti ili cinizma prema poslu itd.

Ukoliko imate ove simptome potražite pomoć ljekara i eksperata.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...