Istraživanje
3

Osobe rođene zimi imaju veći rizik od doživljavanja moždanog udara

Klix.ba
Zimske bebe imaju veći rizik od doživljavanja moždanog udara kasnije u životu, navodi se u studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Razlog je taj što su njihove majke tokom prvog tromjesečja izložene zagađenom zraku, a utvrđeno je da je ovakvo izlaganje povezano s razvojem nepravilnih otkucaja srca koji mogu smanjiti dotok krvi u mozak.

Osobe koje su rođene na jesen rjeđe obolijevaju od dijabetesa jer su njihove majke u prvom tromjesečju izložene suncu koji povećava nivo vitamina D. Ovaj vitamin jača imuni sistem, a izlaganje suncu tokom posljednje faze trudnoće sprječava razvoj autoimunih bolesti, kao što je dijabetes.

"Istraživanje pokazuje koliko okolišni faktori, uključujući socio-okolišne faktore kao što je relevantna starosna dob, utječu na razvoj dječijih bolesti", kazala je liderica studije Mary Regina Boland.

U istraživanju su analizirani zdravstveni kartoni 10,5 miliona ljudi u SAD-u, Južnoj Koreji i Tajvanu. Tražili su poveznicu bolesti s rođenjem mjeseca osobe. Rezultati su pokazali da bebe rođene između decembra i marta imaju veći rizik od nepravilnih otkucaja srca koji dovode do moždanog udara, dok bebe rođene na jesen imaju manji rizik da obole od dijabetesa 2.