|

Osobe rođene u proljeće i ljeto češće umiru od srčanih bolesti

Osobe rođene u proljeće i ljeto češće umiru od srčanih bolesti
8
M. A.
1.1.2020. u 18:27
16
komentara
8

dijeljenja
Osobe rođene u proljeće i ljeto češće umiru od srčanih bolesti Ilustracija: Shutterstock
Prema najnovijem istraživanju, ukoliko je osoba rođena na proljeće ili ljeto to bi moglo značiti i veći rizik od srčanih bolesti i smrt kasnije tokom života.
Razlozi još uvijek nisu sasvim jasni, ali mogu uključivati ​​faktore poput sezonskih fluktuacija prehrane, nivoa zagađenja vazduha i dostupnosti sunčeve svjetlosti prije rođenja i u ranoj fazi života, rekli su autori studije.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke gotovo 117.000 američkih medicinskih sestara, starih od 30 do 55 godina, koje su regrutovane 1976. i koje su pratile razvoj osoba sve do 2014. godine.

Tokom tih 38 godina, više od 43.000 osoba je umrlo, uključujući 8.360 smrtnih slučajeva od srčanih bolesti, piše Health24.

Važno je istaći da nije utvrđena značajna povezanost između vremena rođenja i smrti od uzroka koji nisu povezani s kardiovaskularnom komponentom zdravlja. Međutim, žena koje su se porodile u proljeće i ljeto imale su značajno veći rizik da će njihove bebe preminuti od srčanih bolesti u odnosu na one rođene u jesen, pokazala je studija.

Interesantno je da su prethodne studije rođenje u proljeće i ljeto povezivale s većim rizikom od smrti kod ljudi na sjevernoj hemisferi. Međutim, te studije nisu mogle u dovoljnoj mjeri kontrolirati faktore poput porodične medicinske anamneze ili ekonomskog i socijalnog statusa, što je učinjeno u ovoj novoj studiji.

"Nalazi daju uvid u neke stvari koje ukazuju na to da bebe rođene u proljeće i ljeto imaju veći kardiovaskularni mortalitet od onih rođenih u jesen, ali ovi podaci se sukobljavaju s prethodnim nalazima o ukupnoj smrtnosti. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili trenutni nalazi i otkrili mehanizmi sezonskog efekta", kazala je autorica studije Eva Schernhammer.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...