Zdravlje
0

Konzumiranje alkohola u pubertetu vodi ka ovisnosti

Klix.ba
Osobe koje su počele konzumirati alkohol tokom puberteta imaju veću šansu da postanu ovisnici, upozoravaju istraživači.

Mnogi roditelji smatraju da davanje alkohola djeci u ranijoj dobi pod njihovom kontrolom utječe na to da postanu odgovornija prema piću. Ali studija je otkrila kako one osobe koje počnu piti tokom puberteta, a ne kasnije, piju više u starijim godinama.

Tim iz Univerziteta Heidelberg u Njemačkoj zaključio je to nakon analiziranja navika konzumiranja alkohola 283 odrasle osobe.

"Većina tinejdžera počne piti tokom puberteta u većina studija se fokusirala na godine kada mladi počinju piti, a ne na njihov daljnji razvoj", rekla je vođa tima istraživača Miriam Schneider.

Dr. Schneider ističe kako je bitna faza puberteta u kojoj su mlade osobe počele piti jer to može dovesti do uzroka problema s alkoholom koje imaju osobe u starijoj dobi.

Ispitane osobe su odgovorile na pitanja u kojoj fazi puberteta su počeli piti, te opisali navike u konzumiranju alkohola u 19,22, i 23. godini.

"Studija je potvrdila da osobe koje su počele konzumirati alkohol tokom puberteta piju više nego one osobe koje su počele piti nakon puberteta", rekla je dr. Schneider.

Naglašava i kako oblici šizofrenije, drugih psihičkih poremećaja ali i ovisnosti mogu imati uzroke u konzumiranju alkohola ili droge tokom puberteta.

"Bitno je naglasiti i podići svijest o tome koliko je specifičan rizik i koliko su ranjivi tokom puberteta, te da to može utjecati na njihov cjelokupan život. Posebno je opasno jer se tada mozak razvija i formira", kaže Schneider.