Skoro kao i alkohol
8

Oskudan dijetetski režim može dovesti do nastanka karcinoma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Studija Univerziteta Tufts pokazala je da oskudan dijetetski režim i uopćeno loše prehrambene navike mogu uzrokovati približno isti broj slučajeva raka kao i konzumiranje alkohola.

Istraživači su saopćili da je njihova studija procijenila da faktori vezani za ishranu mogu uzrokovati više od 80.000 novih slučajeva invazivnog raka ili oko pet posto od ukupnog broja među odraslim stanovnicima u SAD-u, prenosi Health24.

Naime, alkohol je povezan sa 4-6 posto slučajeva, prekomjerna težina i gojaznost sa 7-8 posto, a fizička neaktivnost sa 2-3 posto slučajeva raka, navode autori studije.

Studija je također pokazala da su loše prehrambene navike povezane sa 38 posto slučajeva raka debelog crijeva te sa skoro 26 posto slučajeva raka usne šupljine, ždrijela i grkljana.

Tačnije, tokom 2015. godine loša ishrana bila je povezana s više od 52.200 slučajeva raka debelog crijeva, više od 14.400 slučajeva raka usta, ždrijela i grkljana, gotovo 3.200 slučajeva raka maternice, više od 3.000 slučajeva raka dojke kod žena u postmenopauzi, 2.000 slučajeva raka bubrega, gotovo 1.600 karcinoma želuca i 1.000 karcinoma jetre.

Istraživači su također razmatrali specifične prehrambene navike povezane s rizikom od raka.

Smanjen unos integralnih žitarica bio je povezan s najvećim brojem i proporcijom slučajeva raka povezanih s dijetom, nakon čega je uslijedio smanjen unos mliječnih proizvoda, konzumiranje prerađenog ili crvenog mesa u velikim količinama, niska potrošnja povrća i voća te konzumiranje rafiniranih šećera.

Pretilost je odigrala ulogu u oko 16 posto slučajeva raka povezanih s dijetom, pokazali su rezultati.

Muškarci u dobi od 45 do 64 godine, posebno Afroamerikanci i Latinoamerikanci, imali su najveću stopu rizika od nastanka raka povezanog s dijetom, u usporedbi s drugim dobnim, spolnim, rasnim ili etničkim grupama.

Studija je objavljena u časopisu JNCI Cancer Spectrum.