Zdravlje
87

Orthokin terapija za liječenje bolova u zglobovima i mišićima: Lijek je u vama

Fascinantno je kako naše tijelo može zaliječiti i regenerirati povrede. To je najuočljivije kod povreda i bolesti mišično-koštanog sistema. Zahvaljujući današnjoj biotehnologiji, naše razumijevanje bioloških procesa u kostima, zglobovima i mišićima neizmjerno je poraslo. Primjenjujući to znanje, moguće je razviti potpuno nove metode liječenja.

Upravo koristeći metodu "liječenja vlastitog organizma" ili autolognom terapijom danas je moguće liječiti bolove u zglobovima i mišićima. Odnedavno je u ponudi Poliklinike Sunce Agram i terapija Orthokin. To je terapijski sistem koji predstavlja jedinstven način liječenja bolova u zglobovima kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, bez dodataka ljekova i drugih stranih supstanci.

Ova metoda liječenja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim endogenih proteina i faktora zaliječenja.

Ljekari poručuju: Lijek je u vama

Na početku procesa Orthokin terapije, uzima se krv pacijenta i obrađuje se pod posebnim uslovima. Tako obrađen serum obogaćen blokatorima upale i faktorima zaliječenja vraća se periodično u obliku injekcija u bolni predio pacijenata.

Orthokin terapija se koristi od 1997. godine i trenutno je u liječenju svojih pacijenata upotrebljava oko 500 licenciranih hirurga-ortopeda, fizijatara, neurohirurga, neurologa, anesteziologa i drugih sportskih ljekara u Evropi, sa visokim stepenom uspješnih rezultata Orthokinom je do sada liječeno više od 200.000 pacijenata.

Shema proizvodnje Orthokina
Shema proizvodnje Orthokina

Orthokin terapija se preporučuje za liječenje bolova u zglobovima zbog osteoartritisa bolova u leđima, kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, u kombinaciji sa ili bez operativnog tretmana. Orthokin terapijom se mogu istovremeno tretirati više područja na tijelu pacijenta.

Nema sporednih efekata

Zbog svog endogenog izvora, podrazumjevajući da on nastaje iz vlastitog seruma pacijenta i njegovog biološkog mehanizma djelovanja, Orthokin terapija se posebno dobro podnosi i nisu poznati sporedni efekti. Povremeno, sporedni efekti mogu biti prouzrokovani samom injekcijom.

Orthokin terapija djeluje inhibirajuće na upalu koja učestalo izaziva osteoartrrtis, iritaciju nervnih završetaka, kao i povrede tkiva tetiva, ligamenata i mišića. Zahvaljujući protuupalnom efektu smanjuje se bol te se poboljšava pokretljivost i elastičnost bolesnog područja.

Orthokin terapiju sprovode licencirani ljekari, a ne farmaceuti u licenciranim zdravstvenim ustanovama. U Poliklinici Sunce Agram je moguće uraditi Orhthokin terapiju, a u učinkovitost su se uvjerili mnogi svjetski sportisti, od Christiana Ronalda, Liona Messija, u susjednim zemljama Novaka Đokovića, Janice Kostelić i mnogih mnogih drugih.

Prvi pacijenti koji su se podvrgnuli Orthokin terapiji su zadovoljni. Njihovi zglobovi su pokretniji, a svakodnevne obaveze olakšane.

Jedina ustanova u Bosni i Hercegovini koja pruža uslugu Orthokin terapije je Poliklinika Sunce Agram. Za više informacija o novom terapijskom postupku i primjeni autologne terapije se možete obratiti osoblju Poliklinike na broj telefona 033/755-583 ili na adresi Trg međunarodnog prijateljstva na broju 20.