Dokazano na miševima
0

Orasi pomažu u sprečavanju raka prostate

Sarajevo-x.com
Šaka oraha dnevno može vam pomoći da ne obolite od raka prostate. Također, uzimanje oraha smanjuje veličinu tumora i usporava njihov rast, pokazalo je novo istraživanje, piše Daily Mail.

Iako su eksperimenti provedeni na miševima, naučnici vjeruju da su relevantni za ljude. Oni savjetuju da muškarci dodaju oko 14 oraha u prehranu, kako bi bili zdravi. Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i drugi najveći ubica nakon raka pluća.

Godišnje bude dijagnosticiran kod 35.000 Britanaca, od kojih njih 10.000 umre. Iako uzroci bolesti nisu do kraja razjašnjeni, poznato je da su vezani za prehranu, najčešći su kod onih koji jedu masne obroke i uzimaju malo voća i povrća.

Već se pokazalo da orasi, koji su prirodno puni zdravih hemikalija, uključujući i omega-3 masne kiseline, pomažu kod raka dojke i bolesti srca. U posljednjoj studiji istraživači s univerziteta u Kaliforniji proučavali su miševe sklone raku prostate.

Nekima od njih su u prehrani davani orasi dva mjeseca, pa je istraživač Paul Davis izjavio kako se ispostavilo da je uzimanje oraha rezultiralo smanjenjem ili usporavanjem rasta tumora.

"Orasi bi trebali biti dio uravnotežene ishrane koja uključuje mnogo voća i povrća", rekao je on.

Doktorica Helen Rippon je, međutim, istakla kako je još rano govoriti o tome da orah može spriječiti rak prostate. Ipak, navela je kako je reguliranje prehrane od velikog značaja u prevenciji.