Zdravlje
0

Optimizam i pesimizam ne utječu na ishod bolesti

Sarajevo-x.com
Moć uma, optimizam ili pesimizam nemaju nikakav utjecaj na ishod bolesti poput raka, ali mogu pomoći pacijentu da prebrodi teške trenutke. Teško emocionalno stanje neće negativno utjecati na bolest niti će pospješiti njen progres, kao što je ni pozitivno razmišljanje neće zaustaviti.

Moć uma nema nikakav utjecaj kada je riječ o ishodu bolesti, zaključak je nove studije, izvijestio je BBC.

Studija rađena na 1.000 pacijenata koji boluju od karcinoma glave i vrata pokazala je kako njihovo emocionalno stanje ili stav prema bolesti, nema nikakve veze sa ishodom.

Do sada je bilo mnogo priče u vezi sa utjecajem koje može imati optimizam ili pesimizam na ishod bolest i vjerovalo se da pozitivan stav moze pomoći u liječenju.

Nova studija je u potpunosti pobila takve navode, ali naučnici smatraju da to nije razlog da pacijenti gube nadu ili da prestanu pozitivno gledati na život. Naprotiv, podrška porodice ili grupa ljudi koji su takvu bolest preživjeli, mogu biti vrlo dobri za pacijenta koji će bolje prihvatiti svoje stanje.

Naglašavaju jedino da je važno reći pacijentu kako ih pozitivno razmišljanje neće izliječiti niti imati ikakav utjecaj na ishod.