Visoke doze anorganskih fosfatnih soli koje se dodaju suhomesnatim proizvodima radi okusa i teksture dokazano utiču na rast tumora, a isti aditiv se dodaje sirevima, keksima i nekim vrstama hljeba.
Testovi vršeni na laboratorijskim miševima dokazali su da fosfatne soli povećavaju rizik od raka crijeva i da potiču rast postojećih tumora, a naučnici sa seulskog državnog Univerziteta koji su autori studije, tvrde isto tako da su ovi fosfati u direktnoj vezi sa rakom pluća.
Ove kemikalije se mesu dodaju da bi ono zadržavalo vodu, te da bi tako procesuirano meso imalo veću težinu a samim time i veću prodajnu vrijednost.
Stručnjaci upozoravaju da prženo meso također sastoji neke kancerogene tvari jer se prilikom prženja šećeri i kiseline pretvaraju u heterociklične amine (HAs) koji mogu uzrokavati neke vrste raka.
Studija nutricionista objavljena u američkom magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry predložila je mariniranje mesa u vinu ili pivu prije prženja, kao i limunov sok i bijeli luk nakon prženja jer oni utiču na smanjenje otrovnih tvari u mesu.