Oprezno sa suhim i prženim mesom

S
Sarajevo-x.com
31.12.2008. u 14:07
0
6
Oprezno sa suhim i prženim mesom
0
Oprezno sa suhim i prženim mesom
Uobičajeni aditivi koji se dodaju suhom mesu, šunki i sličnim mesnim proizvodima utiču na rast tumora, tvrde naučnici, kao i otrovne tvari koje nastaje prženjem mesa na ulju.
Visoke doze anorganskih fosfatnih soli koje se dodaju suhomesnatim proizvodima radi okusa i teksture dokazano utiču na rast tumora, a isti aditiv se dodaje sirevima, keksima i nekim vrstama hljeba.

Testovi vršeni na laboratorijskim miševima dokazali su da fosfatne soli povećavaju rizik od raka crijeva i da potiču rast postojećih tumora, a naučnici sa seulskog državnog Univerziteta koji su autori studije, tvrde isto tako da su ovi fosfati u direktnoj vezi sa rakom pluća.

Ove kemikalije se mesu dodaju da bi ono zadržavalo vodu, te da bi tako procesuirano meso imalo veću težinu a samim time i veću prodajnu vrijednost.

Stručnjaci upozoravaju da prženo meso također sastoji neke kancerogene tvari jer se prilikom prženja šećeri i kiseline pretvaraju u heterociklične amine (HAs) koji mogu uzrokavati neke vrste raka.

Studija nutricionista objavljena u američkom magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry
predložila je mariniranje mesa u vinu ili pivu prije prženja, kao i limunov sok i bijeli luk nakon prženja jer oni utiču na smanjenje otrovnih tvari u mesu.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: