{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oprezno s voćnim sokovima

S
Sarajevo-x.com
20.8.2008. u 08:29
0
1
Oprezno s voćnim sokovima
0
Oprezno s voćnim sokovima
Svakodnevno pijenje voćnih sokova može utjecati na djelovanje lijekova koji ljudi uzimaju protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska i nekih vrsta raka. Grejp, narandža i jabuka mogu blokirati apsorpciju određenih lijekova i tako usporiti ozdravljenje bolesnika.
Studije su i prije pokazale da grejp može pojačati djelovanje lijekova do te mjere da se čini da je bolesnik uzeo prekomjernu dozu lijeka.

Tim kanadskih stručnjaka otkrio je, međutim, da grejp može imati i suprotan učinak, tj. da može smanjiti djelovanje lijeka. Dokazano je da grejp smanjuje nivo lapatiniba, lijeka za uznapredovali rak dojke.

Rezultati ovih studija upravo su prezentirani na 26. Nacionalnom mitingu američkih hemičara u Philadelphiji, prenosi britanski Telegraph.

Naučnici su na zdravim volonterima testirali antihistaminik, lijek protiv alergije.Tako doznajemo da su oni koji su uzeli antihistaminik s sokom od grejpa apsorbirali samo pola doze lijeka.

Naime, narigin, tvar iz grejpa, blokirala je apsorpciju lijeka u krvi.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega", kaže dr.David Bailey, kanadski profesor farmakologije, siguran da ćemo otkriti interakcije hrane i pića i sa drugim lijekovima".

Zasad, da se podsjetimo, sokovi grejpa, narandže i jabuke dokazano smanjuju učinke lijekova za srce, visoki pritisak i rak dojke te lijekova koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

Farmakolozi se slažu da je lijekove najbolje uzimati s običnom vodom kako je često i naznačeno na uputstvima za lijekove te se uvijek posavjetovati s svojim farmaceutom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: