{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasnost za trudnice i novorođenčad

S
24.12.2010. u 22:20
0
5
Opasnost za trudnice i novorođenčad
0
Opasnost za trudnice i novorođenčad
Eko-sijalice koje štede električnu energiju su u centru pažnje nakon što su u srijedu naučnici potvrdili da, ukoliko se slome, ispuštaju štetna isparenja žive.
Količina otrovnih isparenja oko razbijene eko-sijalice je dvadeset puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru. Ova isparenja predstavljaju opasnost za trudnice, novorođenčad i malu djecu, piše "Daily Mail".

Eko-sijalice se sve ćešće koriste u radnim prostorijama. Evropska unija postepeno prestaje koristiti tradicionalne sijalice koje su se koristile 120 godina i prisiljava stanovništvo da koristi alternativne koje troše manje električne energije kako bi se na taj način zaustavile klimatske promjene.

Kritičari tvrde da eko-sijalice mogu uštedjeti nekoliko milijardi eura, ali da je njihovo svjetlo oštro i blještavo. Eksperti kažu da može izazvati epileptički napad, migrenu, osip kože, te ih ne preporučuju ranjivim osobama.

Obične sijalice ne sadrže živu, kao i druge varijante osvjetljenja koje štede energiju. Primjer su LED i halogenske sijalice. U istraživanju njemačke Federalne agencije za okoliš, testiran je najgori mogući scenario pri korištenju dvije eko-sijalice od kojih jedna sadrži dva miligrama, a druga pet miligrama žive. Nijedna od njih nije imala zaštitno kućište u slučaju pucanja.

Naučnici sa Instituta Fraunhofer Wilhelm Klauditz su otkrili da eko-sijalice ispuštaju oko sedam mikrogama (1 miligram=1000 mikrograma) po kubnom metru zraka. Dozvoljena količina je 0,35 mikrograma po kubnom metru.

Naučnici savjetuju ljudima da prozrače prostorije ukoliko dođe do pucanja eko-sijalice, te da petnaest minuta ne ulaze u nju. Kućepaziteljima se savjetuje da nose zaštitne rukavice dok skupljaju dijelove polomljene eko-sijalice. Ostatke je potrebno staviti u plastičnu kesu i dobro je svezati. Ne treba ih bacati u kante, nego se prema njima odnositi kao prema opasnom otpadu koji treba biti transportovan u centar za reciklažu.

Udruženja za zaštitu okoline kažu da bi se korištenjem eko-sijalica smanjila izloženost živi iz uglja koji se koristi u termoelektranama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: