Situacija u FBiH
5

Okrugli sto u Mostaru: Ljudski resursi najviše utječu na kvalitet zdravstvenih usluga

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji s ministarstvom zdravstva FBiH i Udruženjem specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH, organizirao je okrugli sto o temi "Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom - ljudski resursi u zdravstvenom sektoru u Federaciji BiH".

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, kazala je kako je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvećeno univerzalnosti zdravstvene zaštite, a ovaj okrugli sto ljudskim resursima.

"Bez osoblja nema ni usluga. Ljudski resursi su nosilac svega, njihova uloga je najvažnija i ona najviše utječe na kvalitet pruženih zdrvstvenih usluga i na konačan rezultat. Nije tajna da u Federaciji BiH imamo mnogo manje zdravstvenih radnika na broj stanovnika u odnosu na evropske zemlje. Mnogo je razloga zašto je to tako", kazala je Bera.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Dodala je kako se najviše priča o odlasku radne snage iz naše zemlje te da javne institucije ne mogu utjecati na izbore pojedinaca. Može se utjecati na reformu zdravstva koja podrazumijeva i poboljšanje položaja zdravstvenih radnika.

"Dvostrana je sprega u procesima koji se kreiraju, ulaganje u zdravstvenu zaštitu pomaže cjelokupnom razvoju te zemlje, a zdravstveni sektor samo s deset posto udjela utječe na zdravlje stanovništva", zaključila je Marina Bera.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kazao je da po definiciji univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom podrazumijeva osiguravanje osnovnih zdravstvenih usluga svima.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"U FBiH se unutar javnog sektora usluge pružaju kroz 80 domova zdravlja, 24 bolnice, 9 zavoda za zaštitu zdravlja, 11 zavoda za javno zdravstvo i više od 60 javnih apoteka. Uposleno je više od 26 hiljada uposlenih, a od toga više od 72 posto čine zdravstveni radnici", naveo je Pehar naglasivši blagi porast broja radnika.

Svjetski dan zdravlja obilježava se tradicionalno 7. aprila.