Stres uništava imuni sistem
0

Odbačeni tinejdžeri mogu oboljeti od teških bolesti

Klix.ba
Tinejdžeri možda i ne griješe u tome što svoje probleme shvataju kao "pitanje života i smrti". Nije jednostavno biti odbačen i izoliran iz društva.

Podsmjehivanje i izopćenje iz društva postalo je kao jedna vrsta obreda kroz koji ljudi prolaze u doba adolescencije, ali ovo može ostaviti ozbiljne posljedice na buduće zdravlje tinjedžera.

Nova studija koja je vršena nad tinejdžerkama koje su bile "odbačene" i izolirane od društva pokazala je da mogu imati oštećen imuni sistem kao posljedicu onoga kroz što prolaze. Ukoliko kroz ovakve situacije prolaze kontinuirano, posljedice po njihovo zdravlje mogu biti gore, tako da im se povećava rizik od dobijanja dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara, mentalnih bolesti pa čak i obolijevanja od raka u kasnijim godinama života. Istraživači su utvrdili da negativna iskustva u ranijim godinama mogu izazvati mentalne i psihičke bolesti u starijoj dobi.

Tokom istraživanja otkriveno je kako hronični stres iz tinejdžerskih dana čini imuni sistem ranjivijim, što može izazvati razne upale koje mogu oštetiti mozak i tijelo.

U istraživanju je učestvovalo 147 mladih žena od 15. do 19. godine, kod kojih je utvrđeno postojanje rizika od obolijevanja od depresije, jer su imali i roditelja ili rođaka koji patio od depresije ili zbog toga što su tokom testiranja otkrili depresivne misli. Prethodna istraživanja pokazala su kako odbacivanje vodi u depresiju koja izaziva reakciju imuniteta te kako društveni status može smanjiti ili pogoršati učinak na imuni sistem.

Istraživači se svake 2,5 godine sastaju sa tinejdžerima. Uzimaju im uzorak krvi, intervjuiraju ih o njihovom durštvenom životu i izloženosti odbijanju od društva, kao i utjecaju toga na njihovo raspoloženje. Tražili su od djevojaka da rangiraju svoj društveni status tako što će postaviti sebe na određeno mjesto u školskom društvu. Utvrđeno je da su djevojke koje su bile izolirane iz društva i bile žrtve nasilničkog ponašanja, imale povišen nivo supstance koja podstiče aktivaciju gena koji proizvode dva specifična upalna proteina, nuklearni faktor kappa-beta i inhibitor kappa-beta.

"Ovi podaci pokazuju kako izloženost odbacivanju iz društva aktivira molekularne signalne puteve koji reguliraju upale. Ukoliko je izloženost trajna, ovi signali za upale se pojačavaju i mogu izazvati doživotne zdravstvene komplikacije", napisao ja autor istraživanja.

Ali i djevojke koje su bile visokorangirane u društvu i nisu imale osjetljiv imuni sistem, patile su od stresa koji također negativno utječe na njihovo zdravlje. Utvrđeno je da su one pod jačim stresom jer mogu više izgubiti, pogotovo zato što su na vrhu društvene skale.

Ovo je prva studija koja je dokazala povezanost dešavanja u životu i odbacivanja iz društva sa genima. Zbog toga što pokazuje kako društvene situacije povećavaju rizik od upalnih bolesti uključujući i dijabetes, kardiovaskularne bolesti te depresije i rak, ovo istraživanje ima izuzetnu važnost.