Neophodna tekućina
68

Od zdravlja srca do funkcija mozga: Zašto je voda toliko važna za dobrobit organizma

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Adekvatan unos tekućine i hidratacija poboljšava brojne funkcije u organizmu, od probave do zdravlja srca i funkcija mozga. U nastavku donosimo objašnjenje zašto je ova tekućina toliko važna za dobrobit vašeg organizma te kako je najbolje konzumirati.

Pijenje puno čiste vode čini da se osjećamo dobro i zaista vrijedi steći naviku da ostanemo hidrirani.

Prosječna osoba treba piti šest do osam čaša vode ili drugih tekućina svaki dan - ukupno oko 1,5 litar. Međutim, riječ "prosjek" ne treba uzeti kao striktno pravilo, jer smo svi različiti i mnogo ovisi od okruženja, o tome šta još jedete i pijete i gubite li tekućinu znojenjem.

Istraživanja pokazuju da gubitak samo 1 posto tjelesne težine u tekućinama može umanjiti mentalne performanse, a može uzrokovati i umor i glavobolju. Pa kako možemo biti sigurni da pijemo pravu količinu za svoje tijelo i način života?

Stručnjaci kažu da je dobar način da saznate jeste li hidrirani provjerom boje urina: ciljate na blijedu boju slame. Ako je tamnije od toga, ne pijete dovoljno. Drugi znakovi dehidracije uključuju osjećaj žeđi, vrtoglavice ili suha usta.

Kad jednom uđete u ritam pijenja dovoljno vode svaki dan, vjerovatno ćete imati više energije i bolju koncentraciju. Sve ovo može poboljšati vaše raspoloženje.

Opći osjećaj blagostanja koji voda donosi je ishod dugačke liste specifičnih prednosti pijenja velike količine. Voda vam pomaže da zadržite dobre stvari u svom tijelu (olakšavajući vam apsorpciju određenih vitamina i isporuku kisika kroz cijeli sistem) i izbacivanje loših stvari (pomaže vašim bubrezima pri ispiranju otpada).

Voda ima i niz drugih zdravstvenih prednosti. Omekšava osjetljiva tkiva, uključujući mozak i leđnu moždinu. Pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, stabilizuje otkucaje srca i sprječava pojavu zatvora.

Ako još niste uvjereni da vam je voda najbolji prijatelj, imajte na umu da pijenje puno vode također može učiniti da se osjećate brže tokom obroka i ubrzate metabolizam.

Međutim, moguće je piti i previše vode, a posljedice mogu biti ozbiljne. Hiponatremija je stanje u kojem se pije toliko vode da se razrijedi nivo natrijuma (jedan od ključnih elektrolita u vašem tijelu) do tako niskog nivoa da može dovesti do ozbiljnih bolesti ili čak smrti. Ali ne brinite. Prema izvještaju iz 2020. godine, teško je slučajno popiti previše.

Vjerovatno biste u kratkom razdoblju trebali popiti tri do četiri litre vode da biste razvili hiponatremiju, a to će vjerovatno biti više nego što bi većina nas čak pokušala popiti.

Nešto što bi moglo biti iznenađenje je da postoje ispravni načini konzumiranja vode. Najbolji način da je popijete je da pijuckate tokom dana, umjesto da gutate gomilu odjednom. Vaše tijelo će apsorbirati više vode, što će pojačati njegove pozitivne učinke i znači da ne morate izlaziti u toalet svakih 15 minuta.

Stoga, umjesto da izbjegavate vodu cijeli dan, a zatim u jednom potezu smanjite dnevni unos, učinite ispijanje vode dijelom ritma vašeg dana i pijte je pomalo i često.

Sva pića koja sadrže vodu doprinose vašim dnevnim potrebama. Čak i pića sa kofeinom, poput čaja i kafe, unose vodu u vaš sistem. Ali nema boljeg načina da unosite tekućinu nego jednostavno ... piti čistu vodu.