{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza

F
30.5.2007. u 17:15
0
0
Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza
0
Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza
Foto: Reuters
Oko 100.000 Kineza umre svake godine od bolesti povezanih s pasivnim pušenjem, dok više od pola milijarde stanovnika najmnogoljudnije zemlje svijeta pati od posljedica udisanja dima cigareta, javila je kineska agencija Xinhua.
Prema podacima kineskog ministarstva zdravlja, od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umre blizu milion stanovnika Kine, najvećega svjetskog proizvođača i potrošača duhana, s više od 350 miliona pušača.

U izvještaju ministarstva, kako navodi Reuters, prvom takve vrste u Kini, navedeno je da je samo 35 posto učesnika u istraživanju bilo svjesno opasnosti od pasivnog pušenja.

Većina je imala pogrešno mišljenje o tome problemu, a neki od njih su smatrali da pušenje u zatvorenome ima mali uticaj na njihovo zdravlje ako je prostorija u kojoj se puši klimatizirana.

"Smatramo da će ovaj izvještaj potaknuti vlasti da uvedu propise o zabrani pušenja u javnim objektima", izjavio je zamjenik direktora Nacionalnog centra za nadzor i prevenciju bolesti Yang Gonghuan.

Vlada je zabranila pušenje u javnom prometu, ali je ono još dozvoljeno na mnogim javnim mjestima, uključujući i restorane.

Ministarstvo zdravlja je također pozvalo gradove domaćine Ljetnih olimpijskih igara 2008., koje predvodi Peking, da se izbore za zabranu pušenja tokom olimpijskih takmičenja.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: