{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza

F
30.5.2007. u 17:15
0
0
Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza
0
Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza
Foto: Reuters
Oko 100.000 Kineza umre svake godine od bolesti povezanih s pasivnim pušenjem, dok više od pola milijarde stanovnika najmnogoljudnije zemlje svijeta pati od posljedica udisanja dima cigareta, javila je kineska agencija Xinhua.
Prema podacima kineskog ministarstva zdravlja, od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umre blizu milion stanovnika Kine, najvećega svjetskog proizvođača i potrošača duhana, s više od 350 miliona pušača.

U izvještaju ministarstva, kako navodi Reuters, prvom takve vrste u Kini, navedeno je da je samo 35 posto učesnika u istraživanju bilo svjesno opasnosti od pasivnog pušenja.

Većina je imala pogrešno mišljenje o tome problemu, a neki od njih su smatrali da pušenje u zatvorenome ima mali uticaj na njihovo zdravlje ako je prostorija u kojoj se puši klimatizirana.

"Smatramo da će ovaj izvještaj potaknuti vlasti da uvedu propise o zabrani pušenja u javnim objektima", izjavio je zamjenik direktora Nacionalnog centra za nadzor i prevenciju bolesti Yang Gonghuan.

Vlada je zabranila pušenje u javnom prometu, ali je ono još dozvoljeno na mnogim javnim mjestima, uključujući i restorane.

Ministarstvo zdravlja je također pozvalo gradove domaćine Ljetnih olimpijskih igara 2008., koje predvodi Peking, da se izbore za zabranu pušenja tokom olimpijskih takmičenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: