Ljubičasti dan
51

Obilježava se dan borbe protiv epilepsije, bolesti koja je periodična, ali kompleksna

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Međunarodni dan borbe protiv epilepsije se od 2011. godine obilježava 12. februara, a nosi naziv "Ljubičasti dan". U znak obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv ove podmukle bolesti, Zemaljski muzej u Sarajevu će večeras biti osvijetljen ljubičastom bojom.

Ljubičasti dan je znak da se podiže svijest o epilepsiji, dan je inicijativa koju je sa sedam godina pokrenula djevojčica oboljela od epilepsije. Od 2011. godine se ovaj dan zvanično obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv epilepsije.

Međutim, čini se da je ovaj dan možda i jedini u godini kada se baš malo više govori o ovoj bolesti, kompleksnoj i podmukloj, koja je u Bosni i Hercegovini još uvijek stigma i misaona imenica; nešto o čemu ne treba govoriti.

Činjenica je da svi oboljeli od neuroloških bolesti zahtijevaju poseban pristup jer su naročito senzibilni, a konkretno ova bolest se različito manifestuje i svaka osoba na nju različito reaguje.

Nije novost da u BiH nedostaje empatija kada se radi o bilo kakvoj bolesti, a naravno da su najranjivija grupa djeca koja se u svojoj dobi susreću sa ogromnom diskriminacijom, stigmom i neprihvatanjem.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadima - iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Relativno je često oboljenje, a prema istraživanjima jedna od sto osoba će u jednom periodu svog života dobiti epilepsiju.

Može biti nasljedna, ali nije nužno. Može se pojaviti tokom života, a može je u jednom periodu života nestati te se pojaviti kroz određeni period.

Epilepsija može biti npr. posljedica traumatske ozljede mozga, ozljede mozga pri porodu, moždanog udara ili nekih metaboličkih bolesti koje oštećuju mozak. Epilepsija koja je izazvana takvim oštećenjima mozga može se nazvati simptomatskom.

Iako ne postoji zvaničan registar oboljelih, shodno parcijalnim podacima zdravstvenih ustanova, Bosna i Hercegovina bilježi sve veći broj pacijenata s epilepsijom.

U svijetu se procijenjuje da svake godine oko pet miliona ljudi dobije dijagnozu epilepsije.

No, struka kaže da 25 posto slučajeva epilepsije potencijalno može spriječiti. Primjerice, prevencijom povrede glave, smanjenjem broja padova, saobraćajnih nesreća i sportskih ozljeda, najučinkovitiji je način prevencije posttraumatske epilepsije.

Zatim, adekvatna perinatalna skrb može smanjiti nove slučajeve epilepsije uzrokovane porođajnom ozljedom.

Korištenje lijekova i drugih metoda za snižavanje tjelesne temperature djeteta s groznicom može smanjiti mogućnost febrilnih napada.