Bez dijeta i gladovanja
7

Obične promjene koje će vas dovesti do gubitka suvišnih kilograma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako biste izgubili suvišne kilograme i održali željenu kilažu, potrebno je da prilagodite sebi okruženje kako ne biste stalno bili u iskušenju. Ne morate ići na dijetu, dovoljno je da promijenite nekoliko stvari.

"Ne možete donijeti dobre zdravstvene odluke ako okruženje stalno radi protiv vas jer tada morate biti na oprezu 24/7. Umorite se od toga i pokleknete. Teško je uspjeti u naumu bez zdravog okruženja", kazala je Sandra Hassinik, doktorica koja proučava pretilost kod djece posljednjih 30 godina.

1. Napravite nedjeljno čišćenje i riješite se nezdrave hrane

Pite, slatkiši, kokice i slične gricaklice mame svaki put kada ih vidite. Riješite ih se. Ukoliko vam je žao riješiti se nekog ukusnog kaloričnog jela koje vam je pripremila majka onda ga podijelite u više porcija i zaledite.

2. Blokirajte ili prestanite pratiti osobe koje redovno objavljuju fotografije hrane ili recepte

"Od ovih fotografija osjećat ćete se gladnima. Zaobiđite ovakve postove", kazala je.

3. Uredite listu namirnica kada kupujete

Često se vjeruje da zdrava ishrana košta puno više, ali to nije baš tačno. Potrošit ćete manje na voće, povrće, ribu i orašaste plodove nego kada sabrete brzu hranu, grickalice, hljeb, zaleđenu hranu itd.

4. Objavite rat nezdravoj hrani svaki mjesec

U ovome bi trebali učestvovati svi ukućani i pionavljajte ovaj proces svaki mjesec. Za početak uklonite sva zaslađena pića.

5. Kada putujete rezervišite hotel blizu u pješačkoj zoni

Više ćete se kretati i samim time potrošiti više kalorija.

6. Tražite da vam isprazne mini frižider

Zamolite osoblje da ukloni sve slatkiše i sokove kako ne biste došli u iskušenje da jedete kasno u noći. Ponesite svoje zdrave zalogajčiće.

7. Ne dozvolite nikada da vam frižider bude prazan

Kada se to dogodi vrlo lako možete doći u situaciju da naručite hranu. Kupite dovoljno povrća, voća i ostalih zdravih stvari.

8. Promijenite rutu kretanja

Ako imate naviku da kada idete na posao ili se vraćate kući svratite po pjenastu kafu za ponijeti ili pekaru, promijenite rutu.

9. Uvijek nosite proteinske pločice

Sat - dva nakon posla ili prije večere mnogi dolaze u iskušenje. Nemojte posegnuti za sladoledom.

10. Pronađite sigurni restoran

Ne možete uvijek kuhati i zbog toga je potrebno da nađete restoran koji nudi zdrave obroke, a koje možete naručiti. Tako nećete doći u iskušenje da "skrenete s puta".

Vezani članci