Univerzitet Florida
17

Novo istraživanje: Vjerovanjem u Boga možete pobijediti dijabetes

Klix.ba
Vjerovanje u Boga može pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2, navodi se u novom kontroverznom istraživanju Univerziteta Florida.

Prihvatanje teorije da je je neko napravio univerzum i upravlja njime, ohrabruje oboljele da povedu više računa o svom zdravlju i prehrani. Osjećaj sigurnosti pod Božijom brigom olakšava pacijentima da planiraju zdraviju dijetu sa partnerom, navodi se u studiji.

"Zajednički obrok pomaže parovima da izbjegnu konzumiranje nezdrave hrane i proizvoda koji sadrže visok nivo šećera a koji bi mogao pogoršati stanje koje se može spriječiti.

Iako se često smatra bezopasnim, dijabetes tipa 2 je skriveni ubica i može dovesti do otkazivanja srca, sljepoće, bolesti bubrega i amputacije noge.

Ipak, kritičari tvrde da bi ovo istraživanje moglo biti opasno i da nije zasnovano na dokazima.

U istraživanju su učestvovala 87 para kod kojih jedan od supružnika boluje od dijabetesa tipa 2. Pratili su kako njihova religiozna uvjerenja i zajedničke aktivnosti kontrole glikemije utjecali na zajedničko držanje dijete.

Parovi su odgovarala na različita pitanja o svojoj vezi sa Bogom dajući ocjene od jedan do četiri. Otkriveno je da radeći stvari zajedno kao što je planiranje dijete, značajno povezano s kontrolom glikemije.

U slučajevima gdje pacijent ne vjeruje u Boga, rijetko je sa svojim partnerom pravio planove koji su korisni za njegovo zdravlje. U nekim slučajevima, gdje je njegov partner vjernik uspijevao je utjecati na zdravlje partnera i pomoći mu/joj da drži oboljenje pod kontrolom.

Novo istraživanje objavljeno je dvije sedmice nakon što su indijski eksperti kazali kako pacijenti sa dijabetesom trebaju prakticirati jogu kako bi oboljenje držali pod kontrolom. Radeći jogu 45 minuta dnevno samo 10 dana utječe na drastično smanjivanje nivoa šećera u krvi.