{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novac vas ne može učiniti sretnima, ali može manje tužnima

3.2.2015. u 09:44
23
59
Novac vas ne može učiniti sretnima, ali može manje tužnima
23
Novac vas ne može učiniti sretnima, ali može manje tužnima
Foto: Ilustracija
Velika većina istraživanja o vezi između novca i osjećaja sreće, ispunjenosti i životnog zadovoljstva, došla je do sljedećeg zaključka - bogati ljudi nisu nužno sretniji.
Novac vas neće učiniti sretnima, ali može vam pomoći da se osjećate manje tužnima - rezultat je nove studije sa univerziteta u British Columbiji.

Istraživači su ispitali više od 12.000 ljudi, analizirajući njihove prihode i nivo sreće i zadovoljstva životom, uočivši kako oni s većim primanjima nisu nužno sretniji, no svakako su bili manje tužni.

"Novac može biti puno efikasniji kada je u pitanju reduciranje tuge, nego što je to povećavanje sreće", kaže se u studiji.

Istraživači su pojasnili kako sreća i tuga, iako različite emocije, nisu dijametralno suprotne – biti manje tužan ne znači nužno i biti više sretan.

Rezultati ove studije navode kako novac pomaže da se lakše nosite sa određenim negativnim situacijama u životu. Ako imate više novca, lakše vam je riješiti neki problem i vrlo lako možete naći neko zadovoljsvo, te na taj način pobjeći od stvari koje vas rastužuju.

Rezultati studije su objavljeni u žurnalu Social Psychological and Personality Science.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: