Jedinstvena usluga
98

Nova dijagnostička metoda u otkrivanju srčanih oboljenja

Kompanija Broma Bel d.o.o., zastupnik Schiller AG za Bosnu i Hercegovinu, predstavila je protekle sedmice revoluciju u dijagnostici srčanih oboljenja, koja je od sada dostupna i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Eurofarm Centar poliklinika prva je ustanova u BiH koja će nuditi ovu uslugu svojim pacijentima.

Radi se o HyperQ metodi, koja iz klasično snimljenog EKG signala izvlači vrijedne kliničke informacije koje mogu spasiti život i na vrijeme otkriti pojavu teških srčanih oboljenja. Metoda je bezbolna, traje nekoliko minuta, a ljekarima dijagnostičarima omogućava u kratkom vremenskom intervalu do sada nevidljive informacije o stanju srca. HyperQ je idealna metoda za rano otkrivanje teških srčanih oboljenja za sve osobe koje se bave stresnim poslovima, osobe u kasnim godinama, kao i one koji u porodici imaju historiju srčanih oboljenja. „Zadovoljstvo nam je što smo prvi u Bosni i Hercegovini obezbijedili dijagnostiku kakva se primjenjuje i u najsavremenijim klinikama u EU i SAD-u“ , izjavio je Kenan Kekić, izvršni direktor kompanije Eurofarm Centar te dodao kako je zbog velikog interesovanja pregled potrebno zakazati minimalno 5 dana unaprijed. Zahvaljujući ovoj metodi moguće je značajno smanjiti broj invazivnih i poluinvazivnih procedura kao rezultat pogrešne inicijalne dijagnoze, te pravovremeno prepoznavanje akutnog koronarnog sindroma.

Metoda se trenutno radi u Eurofarm poliklinici Ilidža, a uskoro i u poliklinikama UNITIC, Visoko i Goražde. Termin za pregled možete zakazati na telefonski broj 033 773 020 i 033 773 032.

Kliničke studije su pokazale da HyperQ otkriva do 80% više pacijenata sa ishemijom u odnosu na standardni EKG. Klinička studija na ženama je pokazala da HyperQ smanjuje lažne pozitivne rezultate za preko 50% ispitanika AHA (American Heart Association) je u svojoj poslednjoj izjavi uključila HyperQ kao standard u stres testovima naglašavajući da značajno povećava preciznost diagnostikovanja koronarnih bolesti srca.