{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Noćni rad uzrokuje rak

S
Sarajevo-x.com
26.12.2007. u 10:36
1
0
Noćni rad uzrokuje rak
1
Noćni rad uzrokuje rak
Međunarodna agencija koja se bavi istraživanjem kancerogenih oboljenja nedavno je odlučila na popis poslova koji pospješuju razvoj kancerogenih ćelija uvrstiti i noćni rad odnosno treću smjenu.
Kako bi dokazali štetnost noćnog rada, japanski stručnjaci su tokom deset godina pratili zdravstveno stanje 14.000 uposlenika. Rezultati istraživanja pokazali su da su muškarci koji rade u smjenama podložniji obolijevanju od raka prostate u odnosu na one muškarce koji imaju regularno radno vrijeme tokom dana, izvještava ruska Pravda.

Danski stručnjaci su ispitivali utjecaj noćnog rada na zdravlje žena. Pokazalo se da žene koje rade noću češće obolijevaju od raka dojke.

Noćni rad razvija i veći rizik za obolijevanje od srčanih bolesti. Brojna istraživanja, kao razlog štetnosti noćnog rada, navode činjenicu da se ljudski organizam ne može adaptirati na noćni rad i nedostatak sna.

Među negativnim posljedicama noćnog rada navode se i brojna stomačna oboljenja kao i gubitak apetita. Pored svih zdravstvenih nepogoda, treća smjena izolira radnike od njihovih porodica i prijatelja i na taj način stvara stresne situacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: