Zdravlje
0

Njemački naučnici napravili mikročip koji prati rast tumora

SRNA
Njemački naučnici napravili su senzorski mikročip koji može biti postavljen kao implantat u blizini tumora, kako bi pratio njegov rast.

Mikročip mjeri nivo oksigena u okolnom tkivu i na taj način utvrđuje da li tumor raste. Ukoliko nivo rastvorenog kiseonika u tkivu opadne, to je znak da tumor raste i mikročip odmah obavještava ljekara.

Rezultati se bežičnom vezom prenose do pacijentovog ljekara, što smanjuje potrebu za čestim bolničkim pregledima.

Buduća unapređenja ove tehnologije omogućiće ugradnju pumpe koja će ubrizgavati lijekove direktno u oboljele dijelove tkiva. Istraživači se nadaju da že ovo omogućiti razvoj manje agresivnog i preciznijeg liječenja raka. 

Medicinski inženjeri sa Tehničkog univerziteta u Minhenu razvili su mikročip radi praćenja i liječenja teško dostupnih tumora ili onih koje je najbolje ne dirati.

"Postoje tumori koje je teško ukloniti, poput onih u blizini kičme. Postoji rizik da presiječete nerv ukoliko ga uklonite hiriruškim putem. Problem, takođe, može da bude tumor koji raste sporo, dok je pacijent star", izjavio je vođa projekta Sven Beker.

On je dodao da je, u tim slučajevima, bolje pratiti tumor i liječiti ga samo ako uđe u fazu intenzivnog rasta.
"Podaci dalje idu do doktorovog kompjutera i on može da ih pregleda i zaključi da li se aktivnost tumora pogoršava", rekao je Beker. 

Razvijanje ove tehnologije još je u početnoj fazi, a stručnjaci se nadaju da će u roku od deset godina napraviti upotrebljiv uređaj.