Liječnici otkrivaju
0

Nikotin pospješuje rast ćelija raka dojke

Sarajevo-x.com
Studija objavljena u posljednjem broju američkog magazina Cancer Research kojeg izdaje Američka asocijacija za istraživanje raka dokazala je pogubnu ulogu nikotina u razvoju i metastaziranju raka dojke.

Studija na kojoj je radio tim liječnika iz bolničkog centra Beth Israel Deaconess prva je studija u kojoj se istraživalo štetno djelovanje nikotina na ćelije najčešćeg oblika raka kod žena.

U seriji testova dokazano je da su kancerozne ćelije u bliskoj vezi s receptorima nikotina koji potencijalno uzrokuje njihov rast i širenje ćelija raka dojke.

"Nikotin nije konvencionalno kancerogen, ali u kombinaciji s drugim kancerogenima može biti fatalan", otkriva liječnik Chang Yan Chen, vodeći autor studije.

Testovi su pokazali da nikotin sam po sebi ne uzrokuje rak, tj. da je sekundarni faktor u razvoju nekih vrsta tumora, ali druge supstance iz duhana su itekako kancerogene.

U prethodnim studijama tako je dokazano da nikotin jača otpornost ćelija raka pluća, najčešći oblik raka uzrokovan pušenjem.