{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikotin pospješuje rast ćelija raka dojke

S
20.10.2008. u 10:50
0
0
Nikotin pospješuje rast ćelija raka dojke
0
Nikotin pospješuje rast ćelija raka dojke
Studija objavljena u posljednjem broju američkog magazina Cancer Research kojeg izdaje Američka asocijacija za istraživanje raka dokazala je pogubnu ulogu nikotina u razvoju i metastaziranju raka dojke.
Studija na kojoj je radio tim liječnika iz bolničkog centra Beth Israel Deaconess prva je studija u kojoj se istraživalo štetno djelovanje nikotina na ćelije najčešćeg oblika raka kod žena.

U seriji testova dokazano je da su kancerozne ćelije u bliskoj vezi s receptorima nikotina koji potencijalno uzrokuje njihov rast i širenje ćelija raka dojke.

"Nikotin nije konvencionalno kancerogen, ali u kombinaciji s drugim kancerogenima može biti fatalan", otkriva liječnik Chang Yan Chen, vodeći autor studije.

Testovi su pokazali da nikotin sam po sebi ne uzrokuje rak, tj. da je sekundarni faktor u razvoju nekih vrsta tumora, ali druge supstance iz duhana su itekako kancerogene.

U prethodnim studijama tako je dokazano da nikotin jača otpornost ćelija raka pluća, najčešći oblik raka uzrokovan pušenjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: